Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мартенички за чужбина

Е-мейл Печат ПДФ

Стотици пъти съм се убеждавала, че не обръщаме внимание на малките неща. А трябва! Щастието е в една усмивка на непознат, в слънцето, което не го мързи да се усмихне още от сутринта, в малките жестове.

Примерно да изпратиш мартеничка на свой близък в чужбина. Сега му е времето, за да стигне навреме. Повярвайте – това е един от онези малки жестове, които носят много радост. За българите тук подарената мартеничка често е рутинна операция. Трябва да си готов да дадеш, защото задължително ще получиш. Не е любезно някак. Замисляли ли сте се обаче колко щастие носят преплетените бели и червени кончета на сънародниците ни зад граница? Тези, които са оставили у дома и близките си, за да печелят повече, за доброто на хората, които обичат.

Тази година вместо познатата картичка с бяло кокиченце или минзухарче, които свикнахме да пращаме по e-maila, сметнах за по-добре да се разходя до пощата и да изпратя „живи” мартенички.

Още щом влязох в тесния и задушен пощенски клон се натъкнах на тълпа от хора. Отне ми време да разбера причината за това стълпотворение. Млади и стари стискаха в ръцете си символа на пролетта и търпеливо чакаха да дойде техния ред. Всеки един пазеше така своята мартеничка, сякаш изпраща злато, а не просто преплетени бели и червени конци. Всеки един от тях явно вече знаеше, че с този малък жест ще достави неизмеримо щастие, ще роди усмивка и ще пробуди надежда в своите близки в далечна чужбина.

В пощенския клон имаше и една възрастна жена. Бабата тихо разказваше, че е оплела сама мартеничките и поясняваше коя на кого изпраща. Жената беше вплела любовта си, превръщайки скромния жест в общуване със своите внуци. Пъхайки ги в пликчето, което след минути щеше да отлети на далеч, старицата се разплака. Не беше виждала дъщеря си и децата от пет години.

Така, когато дойде и моят ред вече и аз бях убедена, че не изпращам просто кончета. Повярвах, че така ще родя усмивка, ще пробудя надежда и ще доставя неизмеримо щастие. Хората на тази опашка в тясното и задушно помещение на пощенския клон си станаха близки. Всички ние знаехме какво е мъката да се разделиш с майка, баща, син или дъщеря, съдбата на които е отредила да се трудят някъде там.

Стотици пъти съм се убеждавала, че не обръщаме внимание на малките неща. Примерно да изпратиш мартеничка на свой близък в чужбина. Сега му е времето, за да стигне навреме.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Мартенички за чужбина

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414