Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Питай банката кога идва пролетта?

Е-мейл Печат ПДФ

Вчера имах „банков ден“. Срещнах се с шефовете на почти всички банки, които през последните години се пребориха за привилегията да ги наричам – „моята банка“. На мен ми се говореше за бизнес, а на тях за времето.

Идва ли пролетта след кризата? На този въпрос днес се опитват да си отговорят редица предприемачи, които понесоха много ограничения, но все пак дотътриха каруцата до февруари.

Оборотите през 2009 г. спаднаха от 40% до 100%. Изразходваните дотук резерви оформят втора вълна от абсолютно наложителното привличане на свежи пари. Старото правило да не теглиш кредит, за да плащаш заплати – също не важи. Всички чакат пролетта след кризата! Но идва ли тя?

В началото на кризата обявихме един критерий, който струва ни се, ясно показва, че кризата си отива. Той е базиран на активността на банките на рекламния пазар и гласи: „Кризата си отива, когато банковите реклами за депозити се сменят с рекламите за кредити“. Преценено през този критерий януари доведе до известна промяна.

Голяма банка, оперираща в България, в момента върви с масирана имиджова реклама по всички възможни комуникационни канали. Друга банка, която е традиционен партньор на зимните спортове, естествено се възползва от протичащата олимпиада във Ванкувър. Хубавото е, че налага ползването на банкова карта, а не на поредния депозит. Тези с по-гъвкава рекламна политика в регионите също отчетоха активност.

Така че, преценено през критерия за поведението на банките на рекламния пазар, отчитаме раздвижване, но все още е рано да се говори за промяна на времето.

Освен любезния разговор за времето при пряка среща с вашите банки ще чуете и други новини. Две от тях ми предложиха нова застраховка по кредита. По-добри условия и кредитът ви вече е застрахован за по-широк кръг заболявания, които биха ви попречили да го плащате редовно.

Добрата новина е, че едната от банките реши да удължи сроковете по овърдрафтите на тези, които ги обслужват редовно. Това обаче е нещо като да усетите слаб вятър от юг-югоизток и в никакъв случай не е сигурен знак за настъпване на пролет.

По-късно следобед имах неочаквана визита. О, боже – шеф на банка ми дойде на крака в офиса. Спомних си добрите стари времена. Оказа се, че тази банка атакува пазара с предложение да рефинансира вече празните ви кредитни карти от други банки. За целта получавате нова кредитна карта, но вече от рефинансиращата банка, но и правото да започнете да плащате лихви по използвания паричен ресурс след изтичането на шест месеца.

Стори ми се, че южнякът се засили, но все още не съм категоричен в отговор на въпроса дали идва пролетта след кризата.

Питай банката кога идва пролетта? Когато разговорът се измести от темата за времето – значи идва. Хващаме се за зелено и продължаваме да работим.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Оборотът на парите в стопанството е като кръговрата на водата в природата. Повече от ясно е, че ако запреш с бент въпросния кръговрат, ще започне страшна суша. Но тогава защо същите тези банки се чудят защо обслужването на кредитите се влошава? Или искат да наложат изкуствено продължаване на високите си лихви? Или искат да заробят хората завинаги? Повече от ясно стана, че чуждестранните банки са едни пиявици в България и не са никакъв фактор в развитието на промишлеността и селското стопанство. Май е време да се разкарат...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Питай банката кога идва пролетта?

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414