Фортисимо



Рисуването е игра

Е-мейл Печат ПДФ

Светлана Чифлигарова е млада и много талантлива художничка, с която се срещнах във връзка с изложбата „Шуменска Коледа”. Експозицията бе организирана от група художници решили да обединят таланта си и да зарадват шуменци за коледните празници.

Светлана ме впечатли с лъхащата от картините ѝ романтика, тихия си глас и невероятната усмивка. Тя говори с несравнима любов за работата си. Любов, която мога да сравня единствено с думите, които казва за семейството си. Разказа ми, че рисува от малка, но помни, че за нея рисуването е станало важно, когато вече е навършила 12 години. Учила е графика в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски".

Нели Русева: Рисуваш с много цветове – такъв е света или е плод на твоята душевност?

Светлана Чифлигарова: Цветовете за мен са емоции. Всеки цвят носи собствен заряд и предизвиква определени чувства. Харесва ми да си „играя" с цветовете.

Нели Русева: Морето присъства в много от картините ти, специална любов ли е това?

Светлана Чифлигарова: Специална и голяма! Мога да го гледам от сутрин до вечер и винаги е различно. Уж е синьо, а вгледаш ли се внимателно виждаш толкова много други цветове. Светът се отразява в него. Като човешките очи е. В тях можеш да видиш душата на човека.

Нели Русева: В картините ти виждам и много цветя. Какво ти носят те?

Светлана Чифлигарова: Възхищавам им се. В тях откривам величието на природата, няма такава хармония, такова невероятно съчетание на цветове и форми. Неповторими са!

Светлана рисува и самобитни селски къщи, стари градове, но самата тя признава, че са твърде комерсиални и вече не носят духа на миналото. Рисува ги за продажба.

Нели Русева: Коя е „твоята” картина?

Светлана Чифлигарова: Ненарисуваната. Тази към която вървя. Рисуването е игра. Носи удоволствие докато играеш, независимо дали си победил или дали си успял да се пребориш с платното и боите. Приключи ли играта, завършиш ли картината, удоволствието изчезва. Затова нямам любима.

Нели Русева: Кое не видях от Светлана Чифлигарова, докато разглеждах картините ти?

Светлана Чифлигарова: Най-доброто предстои! С всяка следваща картина съм все по-близко до него, но ще трябва още доста да „повървя". И дано пътят да е по-дълъг, защото иначе трябва да спра да рисувам. Не мисля да се отказвам. Аз самата още дълго ще чакам най-доброто от Светлана Чифлигарова (усмихва се).

Нели Русева: Светла, какво от себе си изразяваш в картините си – страст, огън, загадъчност, красота?

Светлана Чифлигарова: Всичко! Всяка картина е един миг. Едно настроение, едно преживяване, което никога няма да се повтори. Любов, гняв, страх, щастие – всичко това са моите картини. Това съм и аз!

Нели Русева: Децата ти Александра и Георги заемат голяма част от времето ти, как намираш време и да рисуваш?

Светлана Чифлигарова: Колкото по-малко време ми остава, толкова повече изпитвам потребност да рисувам. Сега, когато времето за мен е толкова малко осъзнавам, че рисуването е страст без, която не мога. Понякога зарязвам всичко и започвам да рисувам. Това ме зарежда за дни напред, носи ми много положителна енергия.

Нели Русева: Творците са чувствителни хора. Какво те радва най-много и какво те разплаква?

Светлана Чифлигарова: Много неща. Радвам се много на усмихнатите хора, които въпреки трудното ни ежедневие не се оплакват и продължават с усмивка. Радват ме децата ми и всички деца изобщо! А какво ме разплаква? Отчаянието в очите на хората, което напоследък често виждам.

Картините на Светлана може да разгледате в семейната галерия на бул. „Мадара” 42, а също и в други галерии в Шумен. Разбрах още, че в „Арт палитра” произвеждат рамките за творбите на място. Така че докато изпиете едно кафе и разгледате картините на Светла, ще имате и нова рамка за вашата картина.

За fortisimo.eu Светлана Чифлигарова представи Нели Русева

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Интервю

    Популярно от Интервю

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още от Интервю

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Интервю Интервю Рисуването е игра

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414