Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Границите на политическата коректност

Е-мейл Печат ПДФ

Когато решихме, че в този брой на fortisimo.eu ще насочим вниманието си към хората със специфични потребности, незнайно защо мигновено си помислих за общественото лицемерие по темата.

Отдавна съм получил повече доказателства за липсата на толерантност към различните в България – отколкото обратното.

Често съм си мислил, че повечето ми сънародници предпочитат да са част от уплашена от общи страхове тълпа, пред пъстротата на модерното общество, която ражда нова култура. Спомних си, че аз самия редовно се надсмивах над западните норми за така наречената „политическа коректност“. И не ми е много ясно защо негрите са афроамериканци, циганите – роми, инвалидите – хора със специфични потребности. Както и защо е признак на модерност, ако повече жени заемат ръководните постове в политиката.

Говоря за границите на политическата коректност. Онези граници, отвъд които тя не бива да действа, за да останем честни и да не захранваме сегашното обществено лицемерие. Преди седмица научих, че „Социалдемократическият ромски съюз на пенсионерите – инвалиди“ иска от общината да получи помещение за своята дейност.

Разбира се без пари и за десет години напред. Можете ли да сте политически коректни сега? То бива различия, апелиращи към обществената толерантност, но толкова много на едно място и с мерак за имотна облага си е чиста измама.

Моля ви да си помислите колко може да са пенсионерите роми – инвалиди със социалдемократически убеждения във вашата община, че да си спретнат съюз. При тотална липса на разбиране за необходимостта от политическа коректност бих се възпротивил с думите, че толкова много драма на едно място не е възможна.

Да си едновременно ляв, мангал и пенсия-инвалид.

Впрочем чух, че под сурдинка част от разглеждалите искането общински съветници са си позволили подобни коментари на публично място. По-страшното е обаче, ако липсата на граници на политическата коректност доведе до това, че „Социалдемократическият ромски съюз на пенсионерите-инвалиди“ получи исканото помещение.

Това би означавало само, че така наречената политическа коректност е новият обществен морал, който позволява на различните да променят правилата. Да ги променят така, че измамата не е измама, кражбата не е кражба и в крайна сметка честността е подменена с лицемерие.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Границите на политическата коректност

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414