Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Идеи, даващи надежда на инвалидите

Е-мейл Печат ПДФ

Всички времена имат своите си моди. В модерните времена за България е модерно всеки да говори за проекти. Държавни и общински институции, нестопански организации и какви ли още не субекти търсят лечение за хроничния недостиг на средства за дейността си.

За съжаление в държавата се краде и проектите ту се спират, ту се пускат. Общините пък се оплакват от субективно отношение на одобряващите по политически принцип.

Колкото до неправителствените организации – отдавна е известно, че повечето от тях не са създадени с друга идеална цел освен тази идеално да усвоят отпуснатите по даден проект средства. Така както често става у нас думата „проект“ скоро ще придобие негативен оттенък. Както в предишното десетилетие се случи с думата „реформа“.

 

Затова ми се струва за особено важно да показваме и обратния случай. Примери, при които всичко е на мястото си и нещата се случват такива каквито са замисляни. Не сиви случаи, а такива при които бялото е бяло, а черното е черно. Един от малкото Центрове за социална рехабилитация и интеграция на хора с физически увреждания вече пета година успешно работи в Шумен.

Конкурсът за доставчик на социални услуги е спечелен от Регионалната организация на Съюза на инвалидите. „При капацитет от 25 души ние в момента работим с 43-ма човека и сме казали, че никого няма да върнем, защото сме се посветили на тази работа”, заяви ръководителят на Центъра Иванка Казакова.

 

Диапазонът на предлаганите социални услуги е доста широк. Консултации, информация, придружаване, помощ при попълване на документи и сътрудничество. Звучи сухо, но лично се убедихме, че всичко това е от голяма практическа полза за хората с двигателни проблеми. Напълно безплатно инвалидите могат да ползват и медицинска рехабилитация, кинезитерапия, както и транспорт с адаптиран микробус.

Най-важната възможност, която осигурява Центърът, поне според мен, е тази, че хората със специфични потребности развиват тук специалните си таланти. За тази цел се организират курсове за придобиване на умения за работа с компютър или изучаването на чужди езици. В Центъра хората се събират, за да общуват, да играят на карти или табла.

Децата имат тренировки по конна езда и плуване – спортове, доказали изключителната си полза при терапията на детска церебрална парализа и други заболявания. Точно към децата са насочени най-големите усилия на екипа на Центъра.

 

„Важно е родителите да не неглижират проблема на детето си, в същото време, обаче да не му внушат чувство на непълноценност”, разказва още Казакова. Според нея за детето с двигателен недъг е важно да посещава масово училище, добра европейска и световна практика, която през последните години започна да се реализира и в България.

За детето обаче е не по-малко важно и да се среща с хора, които имат подобни на неговите проблеми особено, ако никой друг в семейството му не е инвалид.

Все пак най-добре те разбират онези, които имат сходни проблеми. Така както всеки от нас споделя личните си проблеми с хора, които имат подобни и ще го разберат.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Идеи, даващи надежда на инвалидите

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414