Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Специалните хора

Е-мейл Печат ПДФ

Седмици наред България бе сковано от сняг и лед. Искам или не и на мен ми се налага да ползвам обувките си със сериозен грайфер, закупени за разходките ми в планината. Изпитала сама затрудненията с предвижването – срещнах стара моя позната – инвалид на улицата.

Веднага се запитах, а как ли се справя тя сега? С изненада осъзнах, че нейното настроение бе по-добро от моето. Тя дори се пошегува и ми препоръча ново кафене...Набързо обсъждаме общи познати и естествено оплюваме политиците.

Темата с трудното ходене по улиците я подемам аз. При това съвсем направо, защото както вече казах се знаем отдавна и знам, че по темата с нея се говори без заобикалки. „На никой не му пука за инвалидите, за нас се сещат само когато трябва да гласуваме, за да ни осигурят криво-ляво достъп до секциите. Не гледат на инвалидите като на хора с нормални потребности, които имат нужда от социални контакти. Да си свършат работата в учреждение или да се позабавляват някъде”, коментира Ваня.

Защото и заведенията с достъп за хора с двигателни проблеми в България са малко. След тази случайна среща се замислих, че да видиш човек в инвалидна количка по улиците в нашата страна си е едва ли не екзотика. И това дори в хубаво време. Проблемът е ясен – липсващи или нескопосно направени подходи за инвалиди, неизпълнени дори от институции законови ангажименти за изграждане на специализирани рампи.

И все пак, като всички нас, и хората със специфични потребности имат възможност да избират. Да очакват толерантността на останалите членове на обществото да промени нещата или да продължат да развиват собствения си потенциал и да се опитват да живеят пълноценно.

Ненапразно моята позната Ваня не обича определението „човек с увреждане”. Защото инвалидите са хора като нас и като всеки от нас имат своите особености.

Аз лично предпочитам да ги наричам хора със специални потребности. Специални хора.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Специалните хора

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414