Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Инвалидите по света и у нас

Е-мейл Печат ПДФ

Познавам такъв човек – колега на работа. Идва в офиса само когато се налага. Програмист е и работи от вкъщи. Той е човек като всички нас. Винаги учтив, усмихнат, поздравява, шегува се, излиза с колеги в обедната почивка. Идва с нас на фирмените тържества и ми се струва, че се забавлява повече от други колеги.

До тук с положителните неща. Нататък започват проблемите. Когато идва на работа винаги баща му го кара и го прибира – няма как да стигне до офиса по друг начин. Тротоарите са с разбити плочки, прекалено високи, често непроходими, заради спрелите по тях коли, а за обществен транспорт и дума не може да става. Местата за инвалиди на паркинга пък често са заети от някой спрял "за малко". Ако иска да се качи на седмия етаж трябва с него в асансьора да има придружител, защото копчетата са прекалено високо. Единствената тоалетна за инвалиди е на партера, а стаята, в която работи е на петия етаж. Масичките в кафенето са прекалено високи и когато реши да обядва там, се налага да внасят друга специално за него. Преди няколко дена пък се бях замислила какво ще стане, ако не дай си боже има пожар, а тогава по правило не трябва да се ползват асансьори.

Когато живеех в чужбина едно от нещата, които ми направи най-голямо впечатление в началото, беше колко много хора в инвалидни колички виждам по улиците, в градския транспорт, навсякъде. Автобусите там се накланят и подът им се изравнява с тротоара, за да може хората в инвалидни колички да се качат без проблеми. Ако пък дадена линия се обслужва и от по-стари автобуси, непригодени за инвалиди, задължително на електронните табла се изписва след колко минути ще дойде автобус, на който може да се качи инвалидна количка. С метрото е още по-лесно и асансьорите, с които да слезеш до долу, винаги работят. Тротоарите пред пешеходните пътеки са скосени и слизането и качването на тях е лесно. На светофарите има специални бутони, след натискането на които остава да свети зелено по-дълго време, за да могат хората да се придвижат.

Постепенно свикнах да виждам такива хора по улицата. Разбрах, че това е съвсем нормално – те просто си живееха живота, като всички нас. А не стояха скрити удома, както е тук, в България. Надявам се един ден и тук нещата да се променят, но ми се струва, че това ще отнеме доста дълго време.

За fortisimo.eu – Рослава Стоянова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Инвалидите по света и у нас

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414