Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Заедно лесно се постига целта

Е-мейл Печат ПДФ

Конният народ умира с всеки следващ етап от развитието на държавата. От идването на първия владетел на България тук на тази територия до днес конят вече не съпътства човека. Историята говори за велики битки.

Една от тях Йордан Йовков запечата в страхотния разказ по действителен случай „Белият ескадрон”. Можеше поне в полицията да бъдат използвани тези животни.

Днес в символично казано „четвъртата държава” за конете се сещаме когато заговорим за Китайския календар. Един път в годината обаче празнуваме Конския великден.

Неизменна част от този ден са конните надбягвания в чест на Свети Тодор – един от тримата най-почитани от българите светци-конници. Поверието разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. В древните вярвания конят е символ на небесното начало и на слънцето.

Не мога да скрия, това е любимото ми животно. Дали защото съм го приела като символ на свободата, непокорния дух и е с прекрасна осанка, или защото съм родена в годината на коня, според източния календар, не зная. Но се гордея, че живея в град, в който конния спорт е емблема.

През 2009 успехите на шуменския клуб по конен спорт „Кабиюк” са значителни. Най-успелият състезател за тази година е Аспарух Атанасов. Участва в Европейското първенство по прескачане на препятствия в Уиндзор, Англия – състезание, в което трудно се класират българи. Пак той спечели Балканския тур от четири етапа, чийто финал беше в Турция. С негово участие националният отбор по конен спорт на България печели Гран при на Албена по прескачане на препятствия. Националите заемат шесто място на състезанието в Линд, Австрия, кръг от надпреварата на Светваната купа.

Другият шуменец от конния клуб „Кабиюк” Петър Якимов пък печели второ място в Републиканското първенство по прескачане на препятствия в клас „Т” (най-трудният технически).

Нали се сещате. Успехите и тук идват след постигането на пълен синхрон между човека и животното. Заедно лесно се постига целта.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Заедно лесно се постига целта

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414