Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Слаб PR за нашите възрожденци

Е-мейл Печат ПДФ

Когато ни дойде гост от чужбина, ние мигновено вадим коза „велика история”. Гордеем се повече с миналото, отколкото с настоящето си. Сред всички героични личности в съзнанието ни най-ярко светят имената на Левски и Ботев.

Името на апостола на свободата явно е стигнало и до авторката на Хари Потър, защото един от българските персонажи в четвъртата книга носи лъвското име.

Историята ни е създала десетки легенди около борците за освобождение. Учим за юнашкия скок на Васил Иванов Кунчев, за неговото хладнокръвие, за способността му да обединява хората. Ясно ни е, че фактите се смесват с фолклора и така се създава един полиран и свят образ на българските възрожденци. Те се превръщат в идеала, към който се стремим всички. Героите ни изглеждат толкова съвършени, че ни се виждат нереални и божествени.

Преди няколко години обаче един студент от Западна Европа, който бе дошъл в България по някаква програма за обмен на опит, успя да зададе няколко неудобни възрожденски въпроса.

„Как би нарекъл в настоящето, човек който е отвлякал кораб?”

Тежки камъни в градината на Ботев. Реално погледнато той е бил истински терорист, но кой от нас е гледал историята ни от този ъгъл? В очите на чуждестранния студент символът на българската свобода не се различаваше от всеки един терорист от четата на Алкайда. Наложи се да обяснявам, че за да направиш омлет, трябва да счупиш яйцата. После опитах да фокусирам разговора върху гениалните стихове на Ботев.

Гостът от чужбина обаче бързо загуби интерес и ме попита: „Вярно ли е, че другият ви освободител – Левски е бил масон?” Отново се почувствах неподготвен. За първи път чувах подобна идея. Кой му беше казал това!? Първосигнално отрекох твърдението. После разбрах, че в наистина има подобни предположения.

Отказах се да го убеждавам колко велики са били нашите освободители. Стана ми обаче странно как ние можем да приемем Робин Худ като спасител на бедните, а един англичанин не иска да погледне със същите очи на нашите легенди. Ако Ботев е отвлякъл кораба „Радецки“, то господин Худ е крал от богатите, за да дава на бедните.

Нашите възрожденци страдат от слаб PR. Може би някой трябва да превърне историята им в холивудски филм, но пък с късмета ни в него ще бъдат забъркани масони и терористи, а българските икони ще бъдат изиграни от македонци или сърби… Затова най-добре да носим героите в сърцата си и да не се интересуваме от чуждото мнение.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Слаб PR за нашите възрожденци

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414