Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


За Левски – лично!

Е-мейл Печат ПДФ

„Не неизбежният край му дава величие, а величието на делото му отрежда достоен край – такива жертви не се оплакват, те се митологизират!”

Това пише преди три години Ваклуш Толев за Апостола на българската свобода, но не по повод годишнина от гибелта му, а във връзка с наближаващия му рожден ден – 18 юли, по стар стил 6 юли.

Всяка година около 19 февруари за известно време се заравям тук там да препрочета вече известното за Левски, или да науча нещо ново. Новото е, че откривам това – сега пък не е сигурна датата на обесването му 18 или 19 февруари е, изчисления някакви.

От дете помня, че през февруари винаги участвах в рецитали и концерти, посветени на Апостола. Да, посветени, ама посветени на смъртта, не на живота му. Помня стиховете и песните до днес. Никога няма да ги забравя, но още от тогава се чудя защо честваме смъртта му!?

Васил Левски е нашият герой, най-великият българин, най-големият идеалист, иконата на българската свобода. За мен Левски е велик с делата си, а не със смъртта си. Щеше ли да бъде по-малко велик, ако беше загинал падайки от коня си или спейки в съня си.

Бесилото ли прави Дякон Игнатий – Левски. Бесилото ли го превръща в най-обичаният българин? Така си спомням и за най-скъпите за мен хора, които вече ги няма – помня рождените им дни. Тогава им паля свещичка и се моля за паметта им.

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

1 коментара

 1. Хората не избират кога да се родят.Изборът обаче как да протече живота им и на какво да го посветят е личен. Понякога този съзнателен избор става причина за гибел, както в случая с Левски.Именно затова честваме деня на мъченическата му смърт. Христос имаше 12 апостоли, Левски беше сам и беше Месия за българската свобода. Поклон пред паметта и делото му!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично За Левски – лично!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414