Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Анекс към конституцията

Е-мейл Печат ПДФ

Винаги съм мислил, че при съвременните общества договорът между гражданина и държавата може да се опрости. Гражданите са длъжни да спазват правилата и да си заплащат данъците, а държавата е длъжна да гарантира сигурност, здравеопазване и образование. Простичко е.

Така отношенията между основните субекти на конституцията са по-ясни от сегашните. Трябва само да подпишем един анекс на конституцията.

Намаляваме безкрайното врънкане, което в момента практикуваме спрямо държавата по какви ли не други теми. Същевременно намаляваме администрацията, която трябва да ни отговаря, че не може да изпълни нищо. Гражданинът получава индивидуалната свобода да се развива, но и отговорността да го прави щото вече държавата не му е длъжна (примерно да му гарантира правото на труд). Държавата получава данъците, но и отговорността да създаде три работещи системи – сигурност, здравеопазване и образование.

Предполагам, че много хора в България мислят така. Аргументи за последното твърдение намирам в резултатите от всички социологически проучвания, които чета през последните 10 години.

Примерно в огласеното вчера допитване на „Алфа рисърч“, целящо да измери кои обществено-политически събития вдигат и кои понижават рейтинга на кабинета. Цели 74% от запитаните дават подкрепата си за полицейската операция под наименование „Наглите“. 68% неодобрение на кабинета пък носи идеята за затварянето на малките болници. От друга страна европейската матура за българските кандидати за комисари очевидно е следващото събитие мотивирало публиката да формира лична позиция. Кристалина Георгиева носи положителен имидж на кабинета около 71%, а фиаското на Румяна Желева сваля цели 56%.

Мисля си, че докато гражданите и държавата не се предоговорят за условията на анекса ще продължаваме да заявяваме, че образованието е приоритет без да избираме най-образованите кандидати. Гражданите ще продължават да търсят сигурност, но вместо това ще получават само отделни полицейски акции в началото на мандата на новия кабинет. Държавата ще продължава да налива пари в нереформираната система на здравеопазването, а чиновниците, лекарите и пациентите ще продължават да настояват за здравна реформа.

По-добре е да разтоварим държавата от безбройните й ангажименти към гражданите. По-добре е държавата да върши малко, но качествени неща. Такива, които не са по силите на отделния индивид – сигурност, здравеопазване и образование.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Анекс към конституцията

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414