ФортисимоВъзроденият „Спринт”

Е-мейл Печат ПДФ

Преди много време рок музиката в България беше представена от много групи, голяма част от които станаха част от културата на цяло едно поколение българи. За доста години група „Спринт” се изгуби от българската рок сцена. За по-младите ни читатели ето кратка визитка на групата.

Създадена е през 1983 г. в София и в началото е съпровождаща група на Вили Кавалджиев, Орлин Горанов и Росица Ганева. "Усмихни се рано" е първото самостоятелно парче на бандата, автор на което е основателят и лидер на групата Пейо Пеев. Вокалисти са били Чавдар Панев (до 1990 г. и от 1994 г.), който е и композитор, и автор на текстовете, и Стенли (1991-1994). После идват и жените вокалистки – Виктория Терзийска ("Мастило") и Зорница Атанасова.

Някои от популярните песни на групата са "Хей, здравей", "До телефона", "Понеделници", "Домино", "Справедливост", "Новото лице", "Бъдеще" (11 месеца в националната класация на Българско Национално Радио – ЕСКАЛАТОР за 2008).

Години наред групата работи в Азия, където записва и издава албуми. От 2008 г. „Спринт” създават самостоятелен лейбъл "The Sprint Production Europe", който продуцира и издава млади изпълнители и групи.

Свързах се със създателя на група „Спринт” Пейо Пеев за едно кратко интервю.

Нели Русева: Къде се намира в момента група „Спринт”?

Пейо Пеев: В момента сме в България!

Нели Русева: Какво ново за групата – песни, албум... да започнем от последното около вас?

Пейо Пеев: Новото е, че в началото на март излиза най-после след 7 години нашият нов БГ албум, заедно с него излиза и филм – концерт по песни от албума „БЪДЕЩЕ II”.

Нели Русева: Кои са сега членовете на групата?

Пейо Пеев: Ето това сме членовете на групата: Пейо Пеев – ударни инструменти, Асен Драгнев – пиано , Пламен Квачев – китара, Евгени Симеонов – китара и вокал – Илиана Дачева.
Нели Русева: Пишете песни и за други изпълнители, кои са те?

Пейо Пеев: През 2007 г. създадох компанията “The Sprint Production Europe”, която разполага със звукозаписно студио. Там работим с млади певци, за които продуцираме песни. Симона Сиванио от Чехословакия – участник в БГ Евровизия 2006, на която аз продуцирам и записвам албум по наши песни. Друг млад певец, с когото работим е Димо Чакъров, завършил пловдивското музикално училище. Развиваме и мениджърска дейност, като изпращаме групи и певци в Азия (Япония, Корея, Китай).

Нели Русева: Как Ви изглежда в момента популярната музика в България?

Пейо Пеев: В момента българската популярна музика е във възход, защото има възможност артистите да представят продукцията си пред по-голяма аудитория. Повечето от нашите "звезди" са за регионално ползване, а извън България нямат успехи.

Нели Русева: Рок музиката ще превземе ли сърцето на българина? Четох някъде, че метал музиката има претенции да стане религия :)

Пейо Пеев: Не смятам, че в този медиен комфорт на чалга културата в България, rock музиката ще има такава възможност да стане религия.

Нели Русева: Стенли е един от вокалистите на вашата група, сега работите ли с него? Поддържате ли контакти?

Пейо Пеев: Да, с него поддържаме връзка, той ще бъде и гост на един голям концерт, който подготвяме за тази година.

Нели Русева: А с Вики от „Мастило”?

Пейо Пеев: С Виктория Терзийска се видяхме сега след 8 години. Тя беше доста обидена от факта, че я освободих от групата. Радвам се, че е направила банда заедно с едно от момчетата – Десо, който беше техническо лице в „Спринт”. Правя това пояснение, защото четох някъде, че той е свирил в „Спринт” и заедно двамата са напуснали групата.

Нели Русева: Разкажете повече за работата си в Азия, къде точно, какво ви отведе там?

Пейо Пеев: В Азия работихме от 1999 до 2006 г. Там ни отведе едно предложение на една БГ агенция с която още 2000 г. прекъснахме отношения и създадохме наша агенция и работихме във веригата HARD ROCK кафе, БРОУ HAUSE, Хаят хотел и много други концерти и клубове в Азия. През 2002 година бяхме в КОРЕЯ в HARD ROCK кафе и открихме Световното първенство по футбол, а през 2003 година Корейският канал СБС направи филм „СПРИНТ” и групата стана много популярна в КОРЕЯ.

Нели Русева: Хубави ли са азиатките :)

Пейо Пеев: Да, азиатките са много красиви жени!

Нели Русева: Ще излизате ли отново да работите навън?

Пейо Пеев: На турнета. За 2010 г. планираме турнета в Русия, Корея и Узсбекистан, и разбира се в България.

Нели Русева: Как Ви изглежда България сега, през очите на музиканта?

Пейо Пеев: За мен България е най хубавата страна в света защото е моя Родина, мисля че нещата вървят към оправяне.

Нели Русева: Пожелайте си нещо за финал....

Пейо Пеев: Това което искам да кажа за финал е текст от една наша песен "Любов е ДУМАТА!!!” Пожелавам го на себе си и на всички читатели на Фортисимо!!!

За fortisimo.eu с Пейо Пеев разговаря Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю БГ Музика Възроденият „Спринт”

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414