Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Пещерата на прилепите, раздора и мръсната вода

Е-мейл Печат ПДФ

Ние, българите, обичаме да си усложняваме живота. Внушаваме си, че живеем с проблеми, вглъбяваме се в тях. Харесва ни някой друг да ни казва какво да правим. Но, уж приели съвета, изричаме прословутите фрази „Е, не си прав! Ти не разбираш!” и си знаем нашето.

Често употребяваме „Аз съм такъв”, но не признаваме това право на другия. През тази призма преминават и обществените проблеми.

Знаем, че за всяко нещо има просто решение, но то винаги идва по сложния начин. Точно такава е ситуацията с пещера „Бисерна”, която се намира на Шуменското плато.

Че какво толкова за нея? Ами това: там се намираше най-големият хабитат от прилепи – уникална колония, която може да се види в малко пещери на Балканския полуостров. Местното ВиК не хлопна, а направо зазида входа на пещерата. Ето защо хиляди от тези бозайници вече са мъртви. Е, какво от това, някакви си прилепи!

Не е точно така. Те се хранят с комари – онези същите досадници, от които не можем да се отървем през лятото, и дето пренасят куп болести. Освен това – прилепите са защитени от всякакви международни конвенции, стратегии, закони…

Е, да. Те са измрели в пещерата, където се намира и каптаж „Бисерна”, известен още като „Зандана”. От там идва водата на Шуменското плато и на част от града. Ако това не ви е достатъчно, над пещерата се намират няколко хижи и заведение, които са на септични ями, а теренът е карстов. Подземните води се просмукват с преработените отпадъци на преяли и препили шуменци и гости на града.

Хайде сега – пийте една студена вода, аз черпя! Добре де, на снимка можете да видите, че все пак има пречиствателна станция. Абе не прилича да са спазени европейските изисквания, ама все пак станцията е в пещера...

Научен доклад на Географския институт доказва, че в поднодната река в „Бисерна” има наличие на тежки метали. Самата пещера пък се води строителен обект. Още от 1976 г. водата там е обявена като негодна за пиене.

И така: унищожен хабитат, мръсна вода, дело в административен съд, в което ВиК и РИОСВ си мерят… законите… Областната и общинската управа също са ангажирани по случая.

Естествено, решението на проблема е просто. Връзваш попа, селото мирясва.
Оказва се, че има друг каптаж, наречен Папаз Бунар, който може да се ремонтира. Възможно е Шуменското плато и въпросната част от града да се захранват от него. Този в пещера „Бисерна” пък ще може да се затвори.

Така и агнето ще е сито, и вълкът ще е цял. Шумен ще има туристически обект, прилепите ще възстановят колонията си. Жителите ще пият чиста вода, законодателството ще бъде спазено.

Просто, нали?! Имало кой да се сети! Да видим дали ще има и кой да го направи.


За fortisimo.eu решението написа Светлана Крумова (с помощта на Добромир Драев от „Форумът на Шумен”)

 

2 коментара

 1. Светлеее,пак ли ти-ти ли си форумната репортерка?А я сега обясни за какво е този шум с пещерата и следващия път като поканите другарчето си-лимонадения бос в радиото попитайте го какви са му договорките с пичовете от ГЕРБ за свалянето на Дамянов и назначаването на техен човек-какви облаги ще получи Добромир Драев от цялата тази работа?
 2. Кой оторизира Добромир Драев да представлява Форумът на Шумен - всъщност той е главният виновник за унищожението му!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Пещерата на прилепите, раздора и мръсната вода

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414