Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Интернет между София и Кърджали

Е-мейл Печат ПДФ

Проведен преди месеци сондаж на Националния статистически институт в България показва, че най-много потребители на Интернет живеят в София – 47,3%, а най-малко от услугите на мрежата се ползват в Кърджали – едва 8%.

Проучването е проведено сред 4 500 домакинства в цялата страна. За него е използвана същата методология, която ползват статистиците и от другите страни членки на Европейския съюз. Обект на наблюдение са лица на възраст между 16 и 74 години.

Любопитен е бързият ръст на увеличение на потребителите на Интернет в Шуменско, като при това проучване областта се нарежда на 4 позиция в страната с 36,8%. Тук можем да замерим реалните резултати от усилията на общинските власти в областта да доставят Интернет – като услуга на достъпна или безплатна цена. По данни на Интернет доставчиците във всички села на община Шумен има достъп до глобалната мрежа, а след проект на общината практически цялата централна зона на града има безплатен wi-fi Интернет.

Колко бързо стават нещата?

Още помним как през 2007 г. се създаде модерно кафене, което предостави безплатен Интернет. Помним и спрелите в района автомобили, които не бяха за кафето, а за достъпа до мрежата. Помним, че едва тогава се създаде и първият регионален новинарски сайт (shum.bg), като по този показател Шумен изоставаше сериозно.

Три години по-късно нещата изглеждат съвсем различно.

За периода 2004 – 2008г., относителният дял на лицата между 16 и 74 години, които сърфират в мрежата е нараснал близо два пъти. Всеки трети от изследваните получава и изпраща писма  и съобщения онлайн. Следва Интернет телефонията, игрите и тегленето на музика и филми. Спомняте си, че тук и бабите от пенсионерските клубове имат връзка с внуците в чужбина, че дори и с кмета чрез   Skype.

Засега слушането на радио и гледането на телевизия чрез Интернет изпреварва четенето на онлайн вестници и новини. Въпреки това обаче уеб медиите в Шумен отдавна не са екзотика, а сериозен информационен източник, ползващ се с доверието на публиката.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Интернет между София и Кърджали

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414