Фортисимо – това е лично!Хуманитарното училище осинови книги

Е-мейл Печат ПДФ

Осиновена книга? Звучи екзотично и дори предизвиква усмивки, нали? Учениците от шуменското Хуманитарно училище „Йоан Екзарх Български” обаче осиновиха за един ден цели две книги.

В библиотеката на училището в продължение на месец ще гостува достолепно старопечатно Евангелие, изключително добре запазено двуцветно издание от 1857 година.

Книгата е собственост на Регионалната библиотека „Ст. Чилингиров”. Така навършващото десет години Хуманитарно училище стана първото учебно заведение в страната, което откликна на инициативата на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и вестник „Култура”, като за юбилея си подари осиновена книга от колекцията „Славянски кирилски печатни книги ХV-ХХ в.”. Това е „Ламент” – учебен сборник, състоящ се от седем отделни издания.

Книгата е реставрирана на листове и се съхранява в този вид. Едно повторно подвързване би предпазило екземпляра от повреда, смятат експертите. И двете осиновени, старопечатни книги са в добро състояние.

Парите, които са необходими за реставрацията им не са много. Общо 550 лева ще бъдат достатъчни, за да бъдат обеззаразени, подвързани и съхранени за поколенията. Първите 40 лева се събраха само за десет минути след поставянето на касичката за дарения.

Всъщност, прилича му на Хуманитарното училище да стане първият книгоосиновител. Това е и най-добрият начин да отбележи десет годишния си юбилей и дай-боже да повлече крак за да станат осиновителите повече. В старопечатния фонд само на регионалната библиотека в Шумен има още 454 подобни книги, които очакват своя осиновител.

Предстои тези заглавия, както и други редки и ценни екземпляри да бъдат обявени на сайта на книгохранителницата, за да намерят книголюбци, които да отделят средства за запазването им.

От библиотеката споделиха за fortisimo.eu, че скоро ще предложат и на собствениците на старопечатни издания да ги дарят във фонда за реставрация и съхранение. Защото има за кого и за какво да бъдат запазени тези книги.

Очаква се сегашните деца на възраст от 4 до 8 години да станат най-четящото поколение на България. Поне така обещават социолозите, чиито изследвания недвусмислено показват, че нито компютрите, нито телевизията са успели да изместят книгата.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Хуманитарното училище осинови книги

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414