Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Баба Марта, Пижо и Пенда са заети

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка www.it-tlp.comВ случай, че търсите легендарните образи от традиционната българска мартеница – Пижо и Пенда, екипът на fortisimo.eu направи всичко възможно да прегледа програмата им за днешния празничен ден.

Най-лесно ще ги изловите по обяд в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Там лицата на първи март ще отчетат резултатите от традиционния детски конкурс за най-красива българска мартеница и ще открият богата изложба на мартенички, сътворени от децата в Шумен, Смядово, Хитрино и Мадара.

Конкурсът се провежда за четиринадесета поредна година и се организира от Общинския детски комплекс. Тази година в творческата надпревара са се включили 300 ученици, които са изработили сами или с помощта на своите родители и учители мартенички, първомартенски украси, пролетни пана, гривни, колиета и кукли на Баба Марта. Сред най-добрите творби са най-голямата мартеница на „Пижо и Пенда” – изработена от ученици на IX ОУ„П. Волов”.

Там ще видите и нестандартните и закачливи първомартенски украси, изпратени за участие от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- гр. Смядово, ІІ ОУ „Д-р П. Берон” Шумен и СОУ „Д-р П. Берон” – с. Хитрино. Пролетните пана са предимно колективна изработка на ученици от СОУ ”Й. Е. Български”, ПУ „В. Друмев” и ОУ”П. Волов” – с, Мадара. Най-добрите кукли са направени от ученици от VІ ОУ „Е. Марковски”. Тази година за пръв път успешно се включиха в конкурса и възпитаници на ДЦДВХУ „Слънчев лъч” и клуб „Приложно изкуство” към Комплекс за социални услуги за деца и семейства.

В случай, че пропуснете Пижо и Пенда в библиотеката, можете да ги изловите в 11,30 часа в Зала 2 на областната администрация. Там пък творческа група от Дома за стари хора ще пожелае много живот и здраве на екипа на областния управител Димитър Александров.

Не по-малко заета е днес и Баба Марта. Пъргавата старица ще бъде посрещната поне 19 пъти според културната програма на Община Шумен. На първи март организирани тържества има в селата Струйно, Дибич, Радко Димитриево, Васил Друмев, Салманово и Мадара.

Баба Марта, Пижо и Пенда днес са толкова заети заради нас. Защото обичаме този празник и пазим традицията на мартеничките. Забелязали ли сте, че тук не се делим по религиозен, етнически, партиен или полов признак. Всички си разменяме мартеници. За любителите на симфоничната музика предлагаме да вземат повечко мартенички и да прескочат до Зала „Общината“ където държавната филхармония ще изнесе концерт под диригентството на Юта Такахаши и соловото майсторство на Такако Игараши.

Убедени сме, че концертът ще бъде достоен завършек на този красив пролетен ден. Вържете мартеничка на нашите японски гости. Празник е!

Пък и щом харесаха киселото ни мляко и Котоошу неминуемо ще се заразят от магията на мартеницата. Само дето програмата на Баба Марта, Пижо и Пенда догодина ще се увеличи и с посещение в някое Токийско читалище.

Екип fortisimo.eu (Снимка www.it-tlp.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Баба Марта, Пижо и Пенда са заети

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414