Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


И в „Аватар” има български следи

Е-мейл Печат ПДФ

Вчера двата най-четени родни всекидневника „Труд” и „24 часа” се надпреварваха да показват българските следи в най-касовия филм за всички времена – „Аватар”.

Първият вестник ни запознава с пловдивчанката Радка Варимезова, която от години учи и живее в САЩ. Чаровната българка е рожба на преподаватели по фолклор и съвсем предвидимо е наследила от тях любовта към националното ни изкуство.

Освен, че пее – Рада може да свири и на гайда.

През лятото на 2007 г. самият декан на катедрата по Етномузика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис я търси за записи на музика към някакъв филм.

Така българката попада в студио в Шърман Окс, където започва репетиции с група други момичета. Задачата й е трудна! От нея се изисква да пее на езика на народа На’ви, а създателят на извънземната реч стоял до нея и я поправял.

Повечето момичета отпаднали от записите, а накрая световноизвестният композитор Джеймс Хорнър помолил Рада да изпълни някакво соло. То се оказва част от много важна тема в лентата – „Jake’s First Flight”, присъстващо и в аудио диска към филма. Българката обаче научила, че гласът й е включен в „Аватар” само седмица преди световната премиера на триизмерния хит.

Когато свещеното дърво на На’ви пада, разбито от мунициите на земните хора, отново звучи вокал на българката, но след соло на друго момиче. Темата е наречена “Shutting Down Grace's Lab”.

Не е тайна за никого, че българските народни вокали се използват от Холивуд често – когато певците трябва да пеят на някакъв странен или екзотичен език. Подобен е случаят при анимационния филм на Disney „Братът на мечката”. В допълнителните материали към DVD-то е показан цял женски хор, облечен в родни носии.

Пълното интервю с Радка Варимезова, която смята да учи стоматология, можете да прочетете тук.


„24 часа” пък ни среща с Борислав (Бобо) Петров, който очаква с интерес наградите Оскар, защото филмът, по който е работил, е номиниран в категорията за визуални ефекти.

Инженерният гений е роден в София, но от пет години живее в Канада. Интервюиращата Антоанета Александрова обаче демонстрира липсата на елементарна компетентност по темата, и буквално проваля възможността за интересен разговор.

Добре, че Бобо я поправя непрекъснато. Както и да е. Не тази драскачка е важната…

Софтуерът, разработен от българина, поправя „човешките грешки" в компютърната анимация. Фирмата Prime Focus VFX, в която работи Петров, е отговаряла за една десета от ефектите в „Аватар”. Заедно с него са се трудили 90 други канадски специалисти.

Бобо споменава, че Prime Focus VFX са анимирали: триизмерните екрани в лабораториите на филма, холограмните образи и кадрите от изгледите зад прозорците.

„Джеймс Камерън ни предупреди, че съдържанието на тези дисплеи не е безразборно, а е интегрална част от историята, разказвана от филма. Следенето на всичката тази информация "на ръка" беше непосилно. Така че ние решихме да създадем система, в която художниците, работещи по двуизмерните графики, само натискат един бутон и създаденото от тях се зарежда автоматично в триизмерната програма”, обяснява българинът.

Между другото – фирмата на Петров Prime Focus VFX е тази, която получи поръчката от Warner Bros. да конвертира „Сблъсъкът на титаните” в 3D формат само за 10 седмици.

Пълното интервю с Борислав (Бобо) Петров можете да прочетете тук.

Снимки: © trud.bg, 24chasa.bg и 20th Century Fox. All Rights Reserved.

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично И в „Аватар” има български следи

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414