Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Непосилната лекота на свободата

Е-мейл Печат ПДФ

Трети март е денят, в който по-силно от всяко друго време на годината си мисля за неосъзнатата българска свобода. Примери за липсващото ни разбиране за свободата като ценност виждам всеки ден, но на Трети март сетивата ми са грозно обелени по темата.

Абсурдно е, че уважаваният от мен национален празник, очевидно призван да бъде българският ден във възхвала на свободата, по-скоро ме хвърля в тежки мисли за нейната неосъзнатост.

Всички спорове около историята и значимостта на тази дата отдавна спряха да ме вълнуват. Защото няма никакво значение коя от многото знакови дати щяхме да изберем за Национален празник на Република България. Дали деня на подписването на Санстефанския мирен договор, деня на Съединението или деня на Независимостта?

Мисля, че няма значение. Мисля, че всеки път щях да усещам същото. Желание да изкрещя, че съм свободен и усещането, че не мога, защото на другите около мен въобще не им е до това. Проблемът е в неосъзнатата българска свобода.
Причината за това дори не е в твърдението на някой, че свободата ни е дадена даром. Това е следствие.

Причината е, че не ни пука за свободата.

Преди години подготвях празнично издание на моето радиопредаване за Трети март. Реших, че ще е чудесно да гарнирам словото с български песни за свободата и останах втрещен от откритието си. Няма такива. За свободата говорим с метафори, пречупваме я през други чувства и изживявания и в крайна сметка не пеем за нея.

Музикалният фон на това предаване се оказа изпълнен с песни за тежкото робство, неразбраната любов и ентусиазма на бунта. Толкова.

Ние се шегуваме със свободата и си позволяваме да я мерим със салама. Ние омаловажаваме свободата и сме готови да я заменим с носталгията по евтините кренвирши. Ние не осъзнаваме свободата като ценност и съответно не я честваме, не я празнуваме.

Така си мисля и ще се радвам искрено, ако четящите тези редове днес не мислят така. Мисля обаче, че повечето от нас предпочитат да не се забравя робството и гледат на свободата като на постигнатата цел. Нали знаете, веднъж постигната – вече не е интересна.

Състоянието на свобода само изглежда по-леко от състоянието на несвобода. Да живееш свободен често е по-трудно от това да живееш несвободен.
Днес е Трети март. Да вдигнем тост за непосилната лекота на свободата.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Непосилната лекота на свободата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414