Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


България търси продуценти с талант

Е-мейл Печат ПДФ

Често си задавам въпроса „Има ли все още талантливи хора в България?”. Надявах се да видя отговора на тази питанка в българския вариант на шоуто “Got Talent”.

Гледал съм два сезона на “Britain's Got Talent” и един на “America's Got Talent”. Затова мога спокойно да заявя, че това е един от любимите ми телевизионни формати.

Концепцията на предаването е отлична. Шоуто трябва да покаже, че за таланта факторите възраст, социално положение и опит не важат. По време на кастингите се избират хора с дълбока история. Запознават ни с герои, преодолели нечовешки трагедии или проявили учудваща смелост. “Got Talent” ти дава повод да вярваш, че добрите постъпки и ежедневните усилия някой ден ще ти се отблагодарят. Карат те да вярваш в човечността…

Това внушение обаче се постига чрез прецизен и динамичен монтаж, огромно количество допълнителни кадри, сдържано представяне на водещите, критично-провокативно участие на съдиите, находчив подбор на участници и адекватна реакция от страна на публиката.

Нито една от съставките за успешна телевизионна рецепта не са спазени в българската версия на шоуто за таланти.

Разбирам, че продуцентите не разполагат с особено добър материал от кастингите (поне ако съдим по представеното в първите епизоди), но няма да ни накарат да харесваме повече кандидатите като ни натрапват преиграните реакции на водещите Мария Игнатова и Александра Раева. Дамите използват всеки удобен момент да ахкат, охкат, да се хващат за главите или просто да правят кисели физиономии.

Мария, не си в „Пълна лудница”, спри се малко! Това е много по-сериозен формат, в който е редно звездите на вечерта да бъдат състезателите, а не ръкомахащите водещи.

Не стига, че трябва да търпим преиграващите говорителки, ами и публиката в шоуто се оказва най-купената и режисирана ефирна сбирщина от хора, показвана досега. Колко ли им е дневният хонорар, че до такава степен се вживяват в ръкопляскането, ставането на крака и подсказването на журито? Далеч съм от идеята, че в английския вариант на шоуто няма табела „Аплодисменти”, но експлоатацията на живите зрители там е премерена и адекватна.

На фона на „напудрените” водещи и публика – журито се губи в цялата картинка. Коментарите са скучни, а оценките предвидими. Хилда Казасян е дразнещо мила, Магърдич Халваджиян е досадно дрънкало, а Любен Дилов-син е твърде благ и възпитан, за да го играе лошото ченге. Нито той, нито Халваджиян могат да стъпят на малкия пръст на Саймън Каул (един от авторите на формата и жури в английския и американския вариант на шоуто). Саймън е оригинален, забавен, краен, чаровен и запомнящ се.

Въпреки калпавата реализация на предаването, се оказа, че в България има талантливи хлапета, хора с интересни способности, които компенсират отчасти изгубеното време пред екрана. Проблемът е, че потенциалът на шоуто е на лице! Видно е обаче, че зад него не стои талантлив телевизионен екип, който да превърне записите в завършен развлекателен продукт.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки btv.bg)

 

3 коментара

 1. Приветствам Ви за добрата статия. Мога само да допълня, че снимките бяха правени в залата зад ТЦ "Деница". Аз заведох децата си там- да гледат- беше безплатно. Най-лошото обаче започва с влизането в залата. Разпределиха хората като говеда - ти тук, ти там...така- да няма празно. Вода с етикат- забранено!!! Ако случайно си забравил да си вземеш - най-близкия магазин е Кауфланд- моля, НО чак след кроя на снимките- т.е. след 3 часа. И това мибилоорганизация. С цялото си нахалство по време на кратките почивки, които бяха само за журито /и все пак бяха шанс да се измъкне някой/, се одимяваше цялото фоаие. В това се убедих, когато измъкнах себе си и децата, след прекараните 2 часа и половина в залата - като неплатена публика....и наглото е в това, че пушеха точно под/до табелите "Забранено за пушене!" - тези "височайши" журиращи артисти..., които май повече лежат на лаврите на родителите си. Това му викам аз хубава работа, ама циганска.
 2. Идеята на българския вариант е различна. Тук не се търси истински талант, а се набляга на простотиите и невменяемите участници. Въпреки това ми харесва :)
 3. А някой гледа ли го това българско предаване? Аз лично не гледам никой побългарен формат. То навсякъде или фамилия Халваджиян, или Трифонов, или двамата смръдльовци. Байгън!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично България търси продуценти с талант

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414