Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Що е туй енергийната ефективност?

Е-мейл Печат ПДФ

Наскоро разговарях с уважаван производител на дограма. Знаете темите – кризата, краха на строителния бранш и оцеляването на най-добрите.

Този човек подчерта, че неговата продукция е обречена да оцелее тъй като не става дума просто за нова рамка на вашия прозорец, а за съоръжение което отговаря на всички изисквания за енергийна ефективност.

Добре де, викам си аз, но що е туй енергийна ефективност? Чувал съм разбира се, но много не съм се замислял, а и никога не ми се е случвало да пазарувам нещо преценявайки го от тази гледна точка. Питам познати – същата работа. Едни говорят за саниране на старите блокове, а други за енергоспестяващи електрически крушки.

Всички сме чували нещо, но не е като да владеем знанието по темата, а камо ли да ориентираме потребителското си поведение според изискванията на енергийната ефективност.

Спомних си тази история когато с изненада открих, че днешния пети март бил Световен ден на енергийната ефективност. Стига бе!?

Това чудо даже се чества, а ученици провели подобно на мен анкета сред 1 000 жители на Шумен на възраст от 18 до 75 години. Анкетата включвала въпроси, насочени към избор на клас електрически уред и познания за енергоспестяващ клас, както и към предпочитанията на населението за електрически или енергоспестяващи лампи. Според анализа на данните се установили положителни тенденции по отношение интереса на хората към повишаването на енергийната ефективност, но като цяло сме били далеч от европейските норми за използване на енергоспестяващи лампи.

В съпътстващия коментар на местната инспекция по опазване на околната среда и водите пишеше нещо и за екологията и цялостното опазване на околната среда. Неглижирах тази част от съобщението и светнах какъв ми е проблема. Въпросът с енергийната ефективност ще си остане далечен за съвременните българи докато гледат на вложенията в нея като разход. Няма да накарате никой да инвестира в изолация, догарама или лампи под предтекс, че ще спаси планетата. Може да е лошо, но е така. Необходимо е да накарате хората да виждат ефективност от подобна инвестиция за собствения си бюджет. В тези времена обаче, всяка инвестиция, която ще намали разходите ни за енергия изглежда непосилна. Някъде тук се срещнах с изводите от анкетата на учениците.

Необходима е национална политика в областта на енергийната ефективност.

Програма някаква с конкретни мерки за подпомагане и насърчаване на всеки, който предприеме действия по оптимизиране на ползването на енергия в дома си.

Довършвайки този текст се сетих, че и аз веднъж се замислих за енергийна ефективност. Преди години една банка пусна интересен кредит с преференциални условия. Трябваше само да вложа заетите пари в подобно начинание. Този пример ми се струва добър, за да илюстрира тезата ми, че за тази работа трябват не лозунги, а партньори.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: europarl.europa.eu)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Що е туй енергийната ефективност?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414