Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Чистата вода остава за светлото бъдеще

Е-мейл Печат ПДФ

„Вода гази, жаден ходи”. За тази поговорка се сетих като слушах повтаряните от няколко седмици препоръки на РИОКОЗ да не пием вода от чешмата. Известно е, че Шумен няма пречиствателна станция за питейна вода, а водата от язовир „Тича” особено пролетно време е с висока мътност.

Ежедневните контролни проби все още не показват подобряване на качествата на водата. Ако се налага водата от чешмата да се ползва, то трябва да е само след преваряване, препоръчват лекарите. Много шуменци от години пият вода от многобройните чешми в района на Шуменското плато или в града.

В момента обаче не може да се разчита и на тези водоизточници. В различните дни пробите показват ту добри питейни качества, ту влошени показатели и на водата от тези чешми. За по-сигурно специалистите ни съветват да си купуваме минерална или трапезна вода. И така отново се завъртаме в омагьосания кръг да плащаме една от най-скъпите цени на водата в България (в момента 2.49 лв. на кубик с ДДС) и да купуваме вода за пиене (средно 3.00 лв. за 10 литра).

Направих груба сметка на харчовете за вода на 1 човек месечно – по 3 кубика от чешмата и по 50 л. от магазина. Балансът излезе приблизително 22 лв. на човек месечно само за вода и то при ползването на минералната само за пиене, без готвене, чай, кафе и други екстри.

„А взорът от нийде надежда не види” след като преди дни от отговорен източник научих, че ремонтите на В и К мрежата по програма „ИСПА”, които доскоро ме обнадеждаваха щели да намалят изтичането на вода само с 30%?!

Защото, за да спрат течовете в Шумен трябвало и подмяна на основния водопровод и още куп забатачени през годините тръби.

Е, след като вече сме с чисти отпадни води, Шумен има шанса да стане един от първите градове в България с пречиствателни инсталации и за питейна вода. Да, обаче в светлото бъдеще, което ние продължаваме да чакаме.

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

1 коментара

  1. да......чакаме и пием боклуци / да не кажа нещо друго тук / . Само дано кмета не започне сега да ни пита и за подмяната на осн. водопровод дали да тегли заем / не че не е решено и без да питат... / .Затова ако можете карайте и без вода, защото сега не ни спасява само това,че пием минерална / аз в кафемашината напр. не сипвам такава - а вие /

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Чистата вода остава за светлото бъдеще

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414