Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Жената днес според статистиката

Е-мейл Печат ПДФ

Преди години моя позната – научен работник с титли, същевременно майка, съпруга и  домакиня посети свои колеги от аналогичен научен институт в Испания. Още при посрещането се впечатлила, че испанските й колеги са предимно мъже.

Те пък от своя страна направо ахнали, като разбрали, че нашенката има семейство и деца?! Тя пък се разсмяла на коментара им: „О, имате научна кариера и деца, невероятно!”. Различни нации - различна народопсихология и начин на живот.

Смехът на българката ми се видя много естествена реакция като си знаем, че тази работеща семейна жена съвсем не е изключение. Освен грижовна майка и нежна жена, българката продължава да се мъчи да се доказва професионално, поне колкото колегите си мъже. Статистиката обаче продължава безпощадно да ни натиска надолу. Както преди години, така и днес, средното възнаграждение при жените е по-ниско. За последното тримесечие на миналата година разликата в заплащането между половете в Шуменско например е от 74 лева. Естествено в полза на мъжете. В повечето случаи работодателите предпочитат мъж за определена позиция.

Логиката е проста – няма да взема болнични за децата, няма да бърза, за да готви и чисти, ще поема непланирани пътувания във връзка с работата. По актуални данни, заетите жени в област Шумен на възраст между 15 и 64 години са малко над 27 хиляди. Заетостта при тях е с близо 12 пункта по-ниска от тази при мъжете в същата възрастова категория. Жените са по-слабо представени в местната законодателна власт. Съотношението в общинските съвети от нашия регион е едно към четири и половина, в полза на мъжете, при едно към три за България като цяло.

За сметка на това, местните законодателки са по-образовани и от своите колеги и от колегите си в страната. Близо 86% от тях са с висше образование, срещу 48% при срещуположния пол.

Ще кажете: Какво от това? Ами нищо. Да последваме съветите на психолозите, които препоръчват да не очакваме похвали и благодарности, а сами да ценим собствените си усилия и да се „самопотупваме” по рамото. И да се усмихваме, защото и сме по-красиви, и сме по-добри!

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Жената днес според статистиката

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414