Фортисимо



Най-красивите сгради в света

Е-мейл Печат ПДФ

Сайтът nowpublic.com направи класация на десетте най-красиви сгради в света. Въпреки че медията е американска – в престижния списък са попаднали едва четири от емблематичните постройки зад океана.

Фаворит в класацията е модернистичната постройка в центъра на Прага, известна като „Танцуващата къща” (Tancici Dum). Дизайнер на проекта е чехът от югославски произход Владо Милунич. Помагал му е и канадецът Франк Джери. Постройката е завършена през 1996 г.
Първоначално „Танцуващата къща” е наречена „Фред и Джинджър” (на световноизвестните класически танцьори Фред Астер и Джинджър Роджърс). Силуетът на сградата трябва да прилича на две танцуващи фигури. Лично аз не ги виждам, но оценявам разчупения дизайн. Хората, които не харесват модернистичните идеи, обаче наричат зданието „Пияната къща”. На върха на „Танцуващата къща” се намира най-известният френски ресторант в Прага.

2. „Корнишонът” в Лондон

Корнишонът” е един от най-известните небостъргачи в Лондон. Завършен е през 2003 г., но отваря врати през май 2004. Четиридесететажната сграда (180 метра) се намира в централната част на мегаполиса и се вижда по градското поречие на река Темза. Официалният обитател на сградата е застрахователна компания. Заради това зданието е известно като Кулата на Swiss Re. Небостъргачът се превърна в популярен еко проект. Вентилацията се извършва чрез естествени въздушни течения, а употребата на електроенергия е сведено до минимум.

3. Музикалната зала в Мелбърн, Австралия

Звукоизолираното здание е втората най-голяма зала за слушане на класическа музика след Халмър Хил. Съоръжението в Мелбърн отвори врати през 2009 г.

4. Еспланадата в Сингапур

Това е един от най-красивите фестивални комплекси в Сингапур. Често наричат Еспланадата „Гъбка” – заради облата й форма.

5. Операта Осло в Норвегия

Странната геометрична постройка в Норвегия функционира като опера от 2008 година. Идеята на конструцията е да прилича на гигантски айсберг, носещ се в океана.

6. Рей и Мария Стата Сентър в Масачузетс

Рей и Мария Стата Сентър или сграда номер 32 в Масачузетс е поредното дизайнерско решение на Франк Джери. Сградата е отворена през март 2004 г. Проектът носи имената на основните спонсори, които са завършили университета в Масачузетс. Във финансирането обаче се е включил и Бил Гейтс. В Сата Сентър се помещават компютърни лаборатории и изследователски центрове за работа с изкуствен интелект.

7. Библиотеката в Сиатъл

Единадесететажната сграда от метал и стъкло се издига на 56 метра и функционира като обществена библиотека от 23 май 2004 г. В зданието са разположени 1.45 млн. книги, а под модернистичната постройка се намира паркинг за 143 автомобила. В библиотеката е оборудвана зала с 400 компютъра за свободен достъп на читателите.

8. Кулата Хърст в Ню Йорк

В този небостъргач се намира централният офис на корпорацията Хърст. Ако името на това издателство не ви говори нищо, то със сигурност познавате неговите деца: Cosmopolitan, Esquire и Сан Франциско Хроникъл.

9. Центъра за изкуства и наука в Испания

Това е развлекателен комплекс във Валенсия, който се е превърнал в основна туристическа дестинация. Модерната сграда е изненадващо стара. Тя е отворила врати през април 1998 г.

10. Новият музей за съвременно изкуство в САЩ

Ако Центърът за изкуства и наука в Испания изглежда като сграда на възраст, то какво да кажем, за „Новият” музей за съвременно изкуство в Ню Йорк. Всъщност сградата е била нова и провокативна при откриването си през 1977 г. Вече не е актуална (от към дизайн), но пък поддържа безспирно идеята да показва единствено съвременни експозиции.

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Глобалното село

    Популярно от Глобалното село

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още от Глобалното село

    Щрак

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Още от Това е лично

    You are here: Home Глобалното село Глобалното село Най-красивите сгради в света

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414