Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Стига сте се редили по опашки

Е-мейл Печат ПДФ

Вчера една колежка ми каза, че след работа може да ме закара до вкъщи, защото с мъжа си ще ходят да плащат сметките за мобилните си номера. Стана ми много странно. Толкова отдавна превеждам месечните си задължения през Интернет, че реденето на опашки започна да ми изглежда като екзотична част от миналото.

Попитах инстинктивно: „Ама, защо не правиш това през нета?”. Колежката ме погледна категорично и отсече: „Не се чувствам сигурна да се занимавам с пари в мрежата”. Ясно е, че виртуалното плащане е несигурно начинание, просто защото Интернет е нестабилна система. Трябва да отбележим обаче, че и реалността не е безопасна среда за предаване на финанси. Можеш да станеш жертва на джебчии на метри от касата, към която си тръгнал. Ако пък ти е „писано” да те ухапе хакер, той може да го направи директно през системата на твоята банка и да те обере, без значение дали ползваш програма за електронно разплащане или регистрация в сайтове за трансфер на пари.

Истината е, че плащането на сметки по Интернет е изключително лесно, удобно и доста по-сигурно, отколкото си мислим. Знам, че за повечето хора самата идея за прехвърляне на пари през мрежата звучи плашещо, но голяма част от плащанията през физическите каси също хвърчат в нета.

Има обаче няколко съвета, които трябва да ви дам.

Убедете се, че компютърът ви е снабден с актуална антивирусна програма (има много безплатни приложения като Avira AntiVir Personal, AVG Anti-Virus Free Edition и други). Проверете дали защитната ви стена е включена.

Най-популярният начин за разплащане в България е през сайта epay.bg. В него можете да регистрирате почти всяка дебитна и кредитна карта (стига да не е на ОББ). Ще ви издадат номер и ще ви накарат с него да направите паричен трансфер от левче – през някой от посочените банкомати във вашия град. След като изпълните задачата, вие ще можете да плащате сметки, кредитни задължения или да извършвате преводи към приятели. Трябва само от огромния списък с бирници да изберете тези от тях, към които се отчитате всеки месец. Добавяте ги един по един, всяка регистрация ще изисква от вас нещо различно: клиентски номер, адрес или числа от последна фактура… Не се плашете, обяснено е подробно как да получите исканата информация.

Така при всяка налична сметка ще ви уведомяват чрез e-mail съобщение. След това с няколко клика на мишката и въвеждането на допълнителна парола за сигурност – ще си внесете задълженията без да се съобразявате с работно време, транспорт или прогноза за времето. Огромен плюс е, че така няма да ви се налага да отказвате и десетките промоции, които ще ви предложат при плащане в брой на някоя каса. Вярно, че някои от тях са полезни, но нали затова са рекламите по медиите?!

Естествено, можете да регистрирате в банката си разплащателна сметка, но плюсът в системите като epay.bg е, че сами може да избирате кога и какво да платите. Другата добра новина е, че така няма да олеквате с допълнителна такса за услугата (това зависи от условията в договора с вашата банка).

И ако все още ви е страх да обвържете основната си карта с Интернет, направете нова сметка и регистрирайте нея. Всеки месец прехвърляйте там сумата, която ще покрие разходите ви по всички задължения и смело правете влизайте в epay.bg. Така в най-лошия случай разкарването ще бъде едно – до банката.

Но, имайте едно на ум. Днес, например, успях електронно да платя всичките си сметки, с изключение на тази за мобилния телефон. Ако беше крайният срок – трябваше да изхвърча по спешност до най-близкия офис на оператора. Но понеже не е, пробвах след час и взе, че стана.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Стига сте се редили по опашки

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414