Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Реалното айкидо идва у нас

Е-мейл Печат ПДФ

Сигурни сме, че дори и почитателите на бойните изкуства ще се изненадат от тази новина. Отдавна не е тайна, че спортовете за самоотбрана са наричани често и изкуство, както и че при тях има различни школи, направления и учители.

Айкидо е едно от класическите учения, което също търпи развитие, а новината е, че и българските последователи на бойните изкуства не остават встрани от тези процеси. През последните десетилетия се утвърди един нов стил, който вече е световно признат за бойно изкуство за самоотбрана – под името „Реално айкидо”. Негов основател е майстор Люба Врачаревич. Роден през 1947 г.

Люба Врачаревич всъщност е един от първите европейци, започващ да практикува айкидо още през 60-те години на миналия век. Постепенно изграждащия се уникален стил на Врачаревич се превръща в система от движения, която слага началото на практически различното „Реално айкидо”. Майстор Люба Врачаревич е генерал подполковник от сръбската армия, който е обучавал в уменията си специалните части на военните и полицията. Услугите му са търсили и службите по охрана на президентите на Сърбия, Македония, Либия, Зимбабве и Словения. От 1997 г. основателят на „Реално айкидо” е професор и преподавател във Факултета за спорт в Белград.

Стилът „Реално айкидо” не е непознат и в България. Години наред членовете на клуба по айкидо „Панайот Волов” в Шумен посещават обучителните семинари на Люба Врачаревич и вече са готови да станат официално част от практикуващите този вид бойно изкуство. „За нас е голяма радост, че достигнахме до правото да организираме международен семинар по „Реално айкидо” и да проведем съвместна тренировка с майстор Врачалевич на наша почва”, разказа за читателите на fortisimo.eu председателят на клуб „Панайот Волов” Валери Василев.

След заниманията, които ще се проведат тази събота и неделя в Шумен основателят на стила „Реално айкидо” ще връчи на членовете му специална лицензия за обучение в това изкуство.

По този начин реалното айкидо ще се практикува официално и у нас, а състезателите на клуб „Панайот Волов” ще придобият правото да обучават и други последователи на бойните изкуства от страната.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

2 коментара

 1. Браво ! Браво за инициативата и желанието за спорт ! Още веднъж - Браво Момчета !!!
 2. Както казва колежката Браво! Браво а и все пак ще се занимаваме със спорт а не с наркотици, цигари, алкохол и други вредни неща спрямо нашия организъм. Да помислим за нас ако не го правим ние то кой да го направи. Спортувайте с нас и бъдете здрави. :)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Реалното айкидо идва у нас

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414