ФортисимоОпознай акнето, за да го пребориш!

Е-мейл Печат ПДФ

Акнето е нарушение на себорейната секреция на кожата, което уврежда пилосеборейните жлези. Този проблем, естетичен, а по някога и болезнен, е характерен за мнозинството от младите хора в юношеска възраст, но засяга и хора от всички възрасти, в резултат на хормонални или гинекологични смущения, наследствени, нервни разстройства, стрес или лош хранителен режим.

Акнето е често срещан проблем. Води до поява на пъпки – папули, черни точки – комедони и пустули – пъпки с гнойно връхче. Повишената активност на половите хормони в периода на пубертета усилва дейността на мастните жлези и отделеното количество кожна мас (себум) покрива лицето и то започва да прилича на „портокалова кора”. Ако лицето не се почиства своевременно, мъртвите рогови клетки, смесени със засъхнал маслен секрет и прах, окислени от въздуха, запълват космено – мастните каналчета също като тапички и така се появяват и т.н. „комедони” – черни точки. Поради това, че мастните жлези продължават да отделят секрет, космени торбички се разширяват, появяват се уплатнения (инфилтрати), с червено или синкаво – червен цвят с бяло гнойно връхче. Това са младежки пъпки (акне вулгарис).

Възникналият процес може да прогресира от неподходящи козметични средства или лоша хигиена, което води до поява на т.н. „гнойни пъпки”. Те нарастват стават плътни и болезнени. Лечението е трудно и остават синкави петна и белези.

Често се среща и по-особена форма на младежки пъпки „акне конглобата” – тежко акне. Те се появяват по гърдите, раменете и плешките. Това са разширените болезнени възли, които постепенно нагнояват и образуват трайни белези.

Освен нарушената функция на мастните жлези, сред причините за акнето са: липсата на витамини, малокръвие, нарушения в нервната и храносмилателната система, неправилен хранителен режим, нередовен менструален цикъл. Младите хора с мазна и предразположена към акне кожа трябва да вземат мерки още с настъпването на пубертета.

Как да се справим с проблема и какви ефективни грижи и терапии са необходими за неговото лечение ще ви предложим в следващия брой.

 

 

Рубриката „Красива и здрава” е съвместен проект на fortisimo.eu и козметичен център

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Красива и здрава

  Популярно от Красива и здрава

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Красива и здрава Красива и здрава Опознай акнето, за да го пребориш!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414