ФортисимоБианка Панова: Доброто се връща

Е-мейл Печат ПДФ

Едно от най-големите имена в българската художествена гимнастика, няколкократна световна шампионка на различни уреди, тя е едно от „златните” момичета, които преди години просълзяваха нас, българите и ни караха да бъдем горди с медалите им... Бианка Панова, щастлива омъжена за д-р Чавдар Нинов, с когото имат двама сина. Ето какво сподели за читателите на fortisimo.eu талантливата и изключително скромна и деликатна Бианка.

Нели Русева: Кой от многото медали, които сте спечелила за България ви е най-скъп и няма да забравите никога?

Бианка Панова: Световното във Варна разбира се. Там записах и Гинес рекорда за максимален брой максимални оценки. (Бианка Панова е първата гимнастичка, която спечели всичките 5 златни медали – на многобой и на 4-те уреда на световното първенство във Варна през 1987 г. Осем излизания – осем десетки.)

Нели Русева: Бианка, какво липсва, за да има българската художествена гимнастика предишната слава?

Бианка Панова: От техническа гледна точка – нищо. Децата са подготвени, добре мотивирани от треньорката на Националния отбор Илияна Раева. Липсва ни стабилно съдийско лоби. Авторитет лесно се губи, но трудно се печели.

Нели Русева: Ще имаме ли „златни момичета” отново, очаквате ли възход в гимнастиката?

Бианка Панова: Да. Вярвам в това. Времената се менят. Доста дълго бяхме долу в ниското, време е да започнем отново да се изкачваме. А и доколкото познавам Илияна Раева – тя си е „шампион” по природа и няма да се задоволи със златната среда. Оптимист съм.

 

Нели Русева: Ако не ви дразни прекалено въпроса ми – какво мислите днес за Нешка Робева?

Бианка Панова: Това е една от учителките ми в живота. Научила съм много от нея. И въпреки, че не й бях любимка – съм й благодарна.

Нели Русева: Кой от нейните методи никога не бихте използвали във вашата работа и за какво сте й благодарна?
Бианка Панова: Не бих искала да задълбавам. Времената бяха такива, че всичко беше възможно в името на успеха.

Нели Русева: Защо напуснахте гимнастиката?

Бианка Панова: Защото бях неудобна.

Нели Русева: Добре, а каква беше Бианка като треньор?

Бианка Панова: О... изключителна (смее се)! Много търпелива,спокойна, аргументирана, изискваща, повече психолог отколкото спортен специалист. В страните, където работих като треньор не можеше да се прилага нашата система на работа.

Нели Русева: Имате ли любими занимания – пътувания, хоби?

Бианка Панова: В различните страни е различно. В Испания – играем голф и плуваме. В Белгия танцувам и дегустираме хилядите видове бира. В Швейцария – опитваме от всички видове шоколади и ходим из Алпите. В Италия се пристрастяваме към кафето и медитеранейската диета. Миналата година пък у нас отглеждах мушката. А тази година си имаме и домашен любимец – малък немски шпиц, който ни носи огромна радост.

 

Нели Русева: Какво от живота ви навън бихте искали да пренесете тук, какво ни липсва в България?

Бианка Панова: България си има своите минуси, но и своите невероятни плюсове. Къде например в Белгия или Швейцария ще намериш денонощен магазин (там само турците или китайците работят извънредно). Или постоянно отворена аптека на ъгъла. Тук у нас – няма „няма”. Винаги се намира начин да станат нещата. Вярно, не е лесно, но се случват. В чужбина, може би, красотата, опазването й и дисциплината на самите граждани са нещата, които стъписват. Там законите се нарушават предимно от чужденците, но и те се научават да ги спазват.

Нели Русева: Живяла сте къде ли не, къде бихте се върнали отново?

Бианка Панова: Мога да живея навсякъде. Бързо се адаптирам, а и лесно се сприятелявам. Като че ли, с течение на годините, ми се иска да се установим у нас, в Родината. Тук са семействата и близките ни. Тук са приятелите ни.

Нели Русева: С какво се занимавате в момента?

Бианка Панова: В момента си почивам. През последните два месеца на изминалата година се натрупа доста напрежение и умора. А и липсвах доста често от дома, така че, сега се старая да компенсирам.

Нели Русева: Как се съгласихте да участвате в „Dancing Stars 2″?

Бианка Панова: Ами след участието ми на финала с Орлин Павлов през 2008 г. бе твърде вероятно да бъда поканена в следващото издание на „Dancing Stars”. Така че, когато поканата дойде я приех с голяма радост. Благодарна съм на продуцентите на „Седем-осми”, защото беше едно незабравимо усещане, а и научих доста неща за себе си и за шоу бизнеса.

 

Нели Русева: Вие се представихте блестящо, усетихте ли любовта на хората? Какво ви донесе това преживяване, освен титлата – „Кралица на бала”?

Бианка Панова: Това, което ме трогна най-силно бе именно любовта на хората. Изобщо не съм си и представяла, че зрителите ще си припомнят златните години на българската художествена гимнастика и ще ги свържат с този ТВ формат и с моето участие. В този труден момент на криза от всякакво естество, да вдигнат телефона и да гласуват за нашето изпълнение. Това е нещо, което ме кара да се чувствам безкрайно щастлива, горда, благодарна и в същото време задължена и отговорна към всички българи, гласували за мен и Светльо. В този формат нямаше материална награда, но емоцията, която той остави у мен е нещо безценно и аз си я пазя дълбоко в сърцето. Пожелавам на всеки такава емоция. Колкото повече добро правите – толкова повече добро ви се връща.

Нели Русева: Вашият съпруг Чавдар как прие участието ви в шоуто?

Бианка Панова: О, много добре. Той знаеше, че това участие е важно за мен и винаги много ме подкрепяше. Понесе стоически отсъствията ми от дома, лекуваше ме, когато имах болки и дори танцува с мен! Това просто не е за вярване, защото не си пада по танците.

Нели Русева: Има ли рецепта за щастлив брак?

Бианка Панова: Не. Но знам, че са необходими компромиси и силно доверие между партньорите.

Нели Русева: Ричард в коя посока поема, има ли интереси към спорта?

Бианка Панова: Играе голф. Влекат го информационните технологии и е „спец” по оръжията.

Нели Русева: Стивън с какво се занимава?

Бианка Панова: Студент по Медицина. Следва баща си.

Нели Русева: Какво е истинското щастие?

Бианка Панова: Обичта. Да можеш да обичаш и да се чувстваш обичана.

Нели Русева: Какво ви разплаква?

Бианка Панова: Емоционална съм и не го крия. Мога да се трогна от всичко, което е истинско – било то страдание, чужда болка, красива музика, едно цвете, една дума... Щастливи са тези, които все още могат да плачат.

Нели Русева: Четох, че любимият ви филм е „Роки”, Вие сте толкова нежна, крехка, с какво ви впечатли точно тази история?

Бианка Панова: Сюжетът – колкото е банален, е толкова и реален. По пътя на живота – печелиш, губиш, пак ставаш и се бориш... Важното е да не се предаваш. И да си много истински.

 

Нели Русева: На кого бихте искали да благодарите, за вашето израстване изобщо за това, което сте сега?

Бианка Панова: На Валя Вербева – изключителен хореограф и невероятен човек! На нашата публика, на хилядите почитатели на художествената гимнастика, защото без тях – нямаше да съществуваме. Има и много други хора, от които съм се учила и на които съм благодарна, но не би стигнало интервюто да ги назова всичките. Моето семейство, майка, татко и брат ми, които много обичам и естествено съпругът ми Чавдар, с когото делим добро и лошо вече 20 години.

Нели Русева: Спортът е свързан с доста трудности, с лишения, с дисциплина. Какво бихте посъветвали хората в България в този момент, когато кризата ги е притиснала до стената? Откъде да намират сили?

Бианка Панова: В живота има и хубави и трудни периоди. Не рядко самата аз съм изпадала в сложни ситуации. Не ми е оставало нищо друго освен да се обърна към духовната страна в мен. Не случайно казват, че надеждата умира последна. Вярвам, че всеки от нас си има „Ангел пазител” и чрез добри мисли можем да предизвикаме хубави събития. Важното е да не се страхуваме. И да не се предаваме. Така или иначе, ние сме временно на тази земя, за да научим житейските си уроци. Трябва да правим това, което можем и по най-добрият начин, другото е последствие. Вярвам, че всеки има право на избор.

За fortisimo.eu с нежната шампионка Бианка Панова разговаря Нели Русева (снимки: hotnews.bg, detstvoto.com, dancingstars.btv.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Бианка Панова: Доброто се връща

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414