Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Училище за родители

Е-мейл Печат ПДФ

Ходила съм на училище точно 16 години, барабар с някогашния Училищен професионален комплекс (УПК) и университета. Това обаче съвсем не означава, че бях и съм подготвена за ролята си на родител.

Говорейки с приятели по вечната тема – децата ни, установявам, че всеки от нас не само не е подготвен, когато му се ражда дете, но продължава да се лута и да търси правилния подход като родител, може би цял живот.

Наострих уши, когато миналата седмица чух, че в Шумен ще бъде разкрито „Училище за родители”. Идеята е в неформална обстановка родителите на деца на възраст до 7 години да имат възможност за срещи с психолози, на които да обменят идеи и да обсъдят конкретни трудности във връзка с възпитанието на децата си.

Първата такава среща ще се състои след Великден, а лектор ще бъде Мадлен Алгафари. Сред родителите в шуменските детски градини вече са разпространени анкети, чрез които се проучва мнението по редица въпроси, свързани с възпитанието на децата им. Очакват се и идеи, които да бъдат приложени при „Училището за родители”.

Известен факт е, че първите седем са най-важните години в човешкото развитие. Напоследък обаче в тази крехка възраст децата ни все по-често развиват както агресивно поведение, така и депресивни състояния. Българинът е самоуверен родител и е доста скептичен към консултациите с психолози. Това потвърди и собственото ми експресно проучване сред слушателите на радиото, в което работя.

Ще цитирам мнението на слушателката ни Севджихан Еюбова: „За съжаление в България няма програми за развитие, на т.нар. "емоционална интелигентност". От ранна възраст децата са натоварени да учат чужди езици, да свирят на пиано... Но нито в детските градини, нито в училищата има часове, където да се учат да разпознават чувствата си и да ги контролират. За агресията там научаваме едва, когато нещо лошо вече се е случило или епизодично, когато някой е решил да отчете дейност с програма за превенция срещу агресивността. Агресията не може да изчезне, защото всички я носим в себе си. Важен е начинът по който я култивираме в децата си !”.

Явно всички сме на мнение, че има нужда от училище за родители!

За fortisimo.eu – Мина Денева (снимка: madlenalgafari.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Училище за родители

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414