Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Това е „Петата власт“!

Е-мейл Печат ПДФ

Докато философи и конституционалисти все още полагат усилия да довършат дефинициите за класическите три власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Докато социолози, юристи и общественици налагат модерната теза, разширяваща триадата и с четвъртата власт на медиите. Докато светът подлага на вековни изпитания властовия характер на всяка от споменатите – в България се роди „Петата власт“.

Да е обществено мнение – не е. Да е особена форма на пряка демокрация – не е. Има елементи от всичко това, но става дума за власт.

Напоследък даже има повече доказателства, че „Петата власт“ е повече власт от другите, само дето трябва да се сезира. Процедурата е следната: изпълнителната власт задейства „Петата власт“, която задвижва медиите. Процесът на решение отнема седмица. Следва бърз социологически сондаж, който се внася на законодателната власт за изпълнение.

Чудя им се на тези политици дето се трепят за нова конституция. Нейните правила отдавна минаха на „Пета“. „Петата власт“ пуска музиката на която управляващите играят танго (според френдли сравнението на Кристалина Георгиева).

„Петата власт“ била израз на готовността на управляващите да се вслушват в управляваните. „Петата власт“ почива изцяло на научните методи на социологията и леко пренебрегва научните методи на правото и политологията.

Като студент запомних едно сравнение, което разказваше, че ако си представим обществото като замък , и сме социолози, ще видим неговите красиви кулички или мръсни улички. Как обаче функционира този замък? Кой носи храната, кой хвърля боклука – може да ни каже само човек с познанията на юрист.

Това и е проблема на „Петата власт“. Няма как да е власт, която почива на общественото мнение и едновременно гради кули и вижда мръсни улички. Няма как да дофинансираш здравната система, да имаш договор удовлетворяващ лекарите и да вдигаш здравните осигуровки на частния сектор. След седмица ще видим дали може и изобщо да накараш държавните служители да си поемат своя дял от осигуровките.

Седмица – все пак трябва да обработим данните от социологическите проучвания.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Това е „Петата власт“!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414