ФортисимоТворецът трябва да се радва и на чуждите успехи

Е-мейл Печат ПДФ

Тя е музиковед, водещ на токшоу и един от най-добрите текстописци в България. Писала е стихове за песни на Камелия Тодорова, Лили Иванова, Ирина Флорин, Роберта и за... ФСБ! Освен това тя е и съпруга на Румен Бояджиев от легендарната група ФСБ. Съвсем накратко това е Даниела Кузманова, която се срещна със слушателите на „Форте“ радио в предаването „Абсолютно“ с Коко Паносиан.

Коко Паносиан: Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че музиката е всяка секунда от живота ви.

Даниела Кузманова: Така е, това е думата, която пиша винаги с главна буква!

Коко Паносиан: Вие сте интелигентен познавач на българската и чужда музика. Поднасяхте много умно музикалните контрапункти (Даниела Кузманова е автор и водещ на някогашното музикално предаване „Контрапункти”).

Даниела Кузманова: Благодаря за съхранените спомени. Това беше предаване за представяне на нашите групи. От техния личен живот, до техните професионални успехи в музиката. Те показваха кътчета от душата си, които няма как да представят на публиката, когато са на концерт...

Коко Паносиан: Този тип меломански предавания, този професионален поглед към музиката и изпълнителите май вече е променен. Сега се гледа и на музиката и на изпълнителите по-зрелищно и комерсиално, така ли е?

Даниела Кузманова: Има нещо такова. За хората, които правят такива предавания, е важна само формата, а съдържанието няма значение. Ако не могат да бъдат привлечени хиляди хора, които да участват с есемеси, значи няма значение. Езикът отстъпи именно на атракцията. Ние с вас, много добре знаем какво значение има правилният български език. Като радиоводещи знаем, че гласовете ни в ефира са единствения начин за общуване със слушателя.

Коко Паносиан: Съпруга сте на Румен Бояджиев от ФСБ, и работите заедно през годините. Къде се скри групата за толкова време и ще има ли възраждане?

Даниела Кузманова: Научихме се да живеем заедно и изградихме критериите си за музиката. ФСБ преживя апогей с музиката, с публиката си, която и досега ги подкрепя. Това е страшна отговорност, не можеш да отидеш в нищото, защото си талантлив. Имаш отговорност към публиката си, защото не трябва да я лъжеш, не трябва да й изменяш.
Коко Паносиан: Как се чувстват децата на двама известни родители?

Даниела Кузманова: По никакъв начин в сянката на когото и да било. Първо, ние винаги сме ги осветявали, за да могат да се самонаблюдават. Второ, винаги сме ги учили, че най-важно за един творец е да умее да се радва на чуждите успехи. Те са наши приятели. Техните изяви не са минавали под знака на нашата слава, те също биха казали това.

Коко Паносиан: Кой от младите български изпълнители харесвате?

Даниела Кузманова: Това е много труден въпрос, защото ако един творец има какво да каже, какво да даде на публиката, то той е млад и има дух да прави хубави, качествени неща и да е на върха. Иначе ме затруднявате с отговора.

Коко Паносиан: Млади, имам предвид от последните години, каква е нашата българска поп музика, конкурентноспособна ли е?

Даниела Кузманова: Тя не може да е конкурентно способна. Като изключим Елица и Стунджи, мисля, че не можем да надскочим провинциалното си мислене, че натрапени от медиите на принципа на повторяемостта певци са станали звезди. Казвам провинциален, но не провинциален в смисъла на географска ширина. Имам предвид, че не трябва да се гледа кабинетно на това кой е „звезда” или не. Аз съм сигурна, че имаме какво да покажем, че имаме таланти, но ако може да не се натрапват от медиите. Звезда не се става само с израза: „От малка обичам да пея“ (смее се).

Коко Паносиан: Би било хубаво младите, новата генерация в българската поп музика да могат да се учат на това...

Даниела Кузманова: Едва ли, защото те сами скъсаха връзката с музикантите и традициите в поп музиката. Защото ако те се сравняват с музикантите от миналото, трябва да се приберат вкъщи.

За fortisimo.eu от ефира на „Форте“ радио интервюто свали Нели Русева (снимка segabg.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю БГ Музика Творецът трябва да се радва и на чуждите успехи

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414