Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


За българските таланти

Е-мейл Печат ПДФ

Възпитаници на шуменската природоматематическа гимназия за пореден път се завърнаха с впечатляващи резултати от международно състезание. Този път отборът на ПМГ „Нанчо Попович” зае четвърто място на международната олимпиада в Казахстан.

В индивидуалното класиране по предмети с медали се върнаха четирима - математиците Живко Жечев и Младен Георгиев и информатиците Симеон Иванов и Михаил Ковачев.

На церемония в училището те бяха поздравени от зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева. Разбира се, не липсваха приветствия и благодарности. Министърът пожела на медалистите да се реализират в България, защото страната има нужда от талантливи и успешни млади хора. Само, че едно са добрите думи и пожеланията, а съвсем друго възможностите за реализация, която България предлага на тези момчета.

В интервю минути преди срещата си със зам.-министъра Михаил, Симеон, Живко и Младен заявиха, че ще продължат образованието си в чужбина. Колебанията са между университети в Европа и САЩ, където някои от тях дори вече са приети.

Те не крият амбициите да продължат да се доказват и да получат реализация, за каквато в България не могат да мечтаят. На въпросите на медиите, какво трябва да им предложат българските университети, за да привлекат студенти като тях, отговорът на Живко Жечев беше, че нивото на обучение трябва да бъде по-високо, а българските висши училища да имат по-висок стандарт за приемане.

Предполагам, че ако момчетата не бяха твърде възпитани, буквално щяха да се изсмеят на въпросите ни, защо не искат да продължат образованието си в България. Ами то е ясно, образованието ни боледува. Боледува подобно на цялото българско общество.

И докато го излекуват, интелектуалният елит на нацията ще продължи да реализира способностите си в САЩ или развитите европейски държави.

Всъщност, това не е чак толкова лошо. Живеем в глобален свят и е нормално децата ни да са повече граждани на света, отколкото граждани на България. Те просто са надскочили възможностите, които им предоставя родината...

За fortisimo.eu – Мина Денева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично За българските таланти

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414