ФортисимоГърция дължи пари, това е причината за кризата

Е-мейл Печат ПДФ

Аетос Кириакаки. Живее на остров Крит. Занимава се със земеделие и животновъдство от 30 години. Отглежда и изкупува едър и дребен рогат добитък. Продава месо. Основно за вътрешно потребление. Собственик е на маслинови градини, като маслините предава на пункт за добиване на зехтин.

Обяснява, че за двете си основни дейности получава субсидии от европейските програми в общ размер около 10 000 евро за година. Според стандартите в Гърция този бизнес не го прави едър земеделец, по-скоро среден. Потърсихме неговия поглед, за да разберем от един бизнесмен в Гърция какво точно става в най-дискутираната икономика в Европа през последния месец.

Светла Крумова: Господин Кириакаки какви са конкретните измерения на икономическата криза в Гърция за земеделието и животновъдството?

Аетос Кириакаки: Намалява търсенето на продукцията от една страна, от друга в Гърция също съществува междуфирмена задлъжнялост, която сега нараства. Това е в цялата икономика и разбира се и в нашия сектор. Например мандрите като не реализират продукция закъсняват с плащанията за фуража. А същевременно точно в този момент се увеличава и цената на фуража. А цената на месото пада. Хората купуват по-евтино вносно месо, а гръцкото е по-скъпо. Заради липсата на пари не мога да си позволя работници. Преди съм давал прехрана на около 10 души, а сега трябва да работя сам. Наемам хора само когато берем маслините.

Светла Крумова: Как оценявате мерките, които гръцкото правителство предприема?

Аетос Кириакаки: Гърция дължи пари, това е причината за кризата и управляващите трябва да вземат мерки. Съгласен съм с така поставените мерки. Все пак държавата трябва да изкара от някъде пари.

Светла Крумова: Но антикризисните мерки на правителството очевидно не се одобряват от всички. Станахме свидетели на доста ожесточени демонстрации протести. Как да разбираме това?

Аетос Кириакаки: Подкрепям и протестиращите, защото считам, че те трябва да си отстояват правата. Хората трябва да получават дължимото им, за да могат да живеят и да издържат на постоянното повишаване на цените.

Светла Крумова: Какво е поведението на гръцките банки в условия на кризата? Дават ли заеми, намаляват ли лихви?

Аетос Кириакаки: Много трудно отпускат кредити, защото парите не са възвръщаеми. Ние имаме заем – отворен, като лихвата е 4%. Теглих този кредит в размер на 10 000 евро преди десет години.

Светла Крумова: Между 30 и 40% от банковата система на България се контролира от гръцки банки. Това поражда у нас дискусия дали икономическата криза в Гърция няма да се пренесе и в България. От друга страна нашето правителство казва, че това дори носи ползи за нашата икономика защото привлича гръцки капитали на наша територия. Вие или ваши колеги от бизнеса планирате ли да пренесете авоарите си България?

Аетос Кириакаки: Не в никакъв случай. Тук банките са стабилни. Правителството отпуска чрез тях субсидиите ни.

Светла Крумова: Според вас как се стигна дотук? Лъгали ли са гръцките власти за истинското състояние на икономиката?

Аетос Кириакаки: Лъгали са. Както гръцките власти, така и самите хора. Колкото искате примери има за лъжливи данни, които хората подават за земите си или състоянието на бизнеса си, само и само да вземат помощ. Тук дават субсидии за какво ли не. Сега вече станаха известни много случаи на фиктивно създадени бизнес програми, чрез които се източват средства от европейските фондове. Измамите са най-вече по програмите за земеделие и туризъм, които пък са насочени към насърчаването точно на средния бизнес. Е, от края на миналата година затегнаха доста нещата. Дори при мен в момента тече проверка. Замервам на ново земите си. Чакам да дойдат да ми преброят и животните, дали имат ушни марки и дали фермата ми отговаря на условията, които съм посочил в документите при кандидатстването за субсидии.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

1 коментара

 1. statiyta mi haresa.bravo na gospoja krumova mnogo aktualno.

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Интервю

Популярно от Интервю

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още от Интервю

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Интервю Интервю Гърция дължи пари, това е причината за кризата

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414