Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Българският сапун

Е-мейл Печат ПДФ

Всички сте чували историята за „Българският чадър“ и сте усетили лично неприятните чувства, свързани с нея. Затова ни се иска да ви разкажем историята за „Българският сапун“ с надеждата, че ще усетите лично и добрите неща, на които сме способни като българи.

В историята на едно от най-великите открития на човечеството има много легенди, наука и смели хрумвания.

Според някои всичко започва от планината Сапо в Италия, където местните извършвали нормалните за онова време жертвоприношения и случайно открили, че напоената с животинска мас глина прави дрехите им по-чисти след прането. Сапунът извървява дълъг път и в модерните времена на корпоративната култура. Има много имена и търговски марки.

Някъде през миналия век се ражда историята за „тримата големи сапунджии“. Световните компании, които не само развиха продукта в модерните времена, но на практика си поделят и пазара в световен мащаб. Знаем, че сте чували за Procter & Gamble, Unilever и Henkel, макар че не сте чували, че ги наричат така.

Някъде тук е време да разкажем за „Българският сапун“. В не толкова далечната 1994 г. в Шумен се създава фирмата „Фикосота синтез“ и започва производството на перилни и почистващи препарати за дома. След 16 години и с новото си наименование FS – тази компания вече е една от най-проспериращите фирми в бранша с водещи позиции на пазарите в много страни от Европа и Азия.

„Българският сапун“ е не просто познат, а предпочитан. Толкова сериозно е влязъл в предпочитанията на хората, че „тримата големи сапунджии“ се събрали и решили, че някак си не е възможно да градят новите си бизнес стратегии и ценови планове без да се съобразяват с „Българският сапун“.

Реших, че е хубаво да разкажа тази история, когато видях основният й двигател в класацията „Бизнес личност на годината“, организирана от НОВА ТВ и вестник „Капитал“.

Създателят и собственик на FS Красен Кюркчиев е сред първите 20 номинирани за първото издание на приза, а тази бизнес история си струва да бъде разказана.

Това е и хубавото на идеята на двете медии, учредили приза. Българският бизнес има какво да ни разкаже. От българските бизнесмени има какво да се научи. „Излез от кутията и мисли по-мащабно“, бе съветът към мен, даден ми лично от Красен Кюркчиев преди няколко месеца. Замислих се – мога ли да изляза извън познатия ми свят, интересна ли е идеята, която ми хрумна вчера и дали е полезна за повече хора от тези в моя град? В крайна сметка бизнеса е голям колкото е голяма мечтата му. Вижте как „Българският сапун“ е на масата на големите.  

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимки: businessperson.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Българският сапун

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414