ФортисимоЦветница в кризата!

Е-мейл Печат ПДФ

Ах, цветята! С тях започва животът ти. С тях и завършва. Те са винаги до теб, когато празнуваш. Разнообразието от форми, багри и аромат те заобикаля у дома, на улицата, на работното място. Те са навсякъде. Винаги позволяват да ги докоснеш. Малко са тези, които се предпазват с бодлите си.

Забелязваш ли колко са красиви? Цветята. За тях си поговорихме с Ани Йорданова. Тя търгува с тази красота от 10 години. Поводите са два – един от най-хубавите християнски празници Цветница и интересния нов аксесоар – pet tree, отваряме и приказка за кризата.

Светлана Крумова: За първи път виждам такъв аксесоар, толкова малко цвете, затворено в стъкленица. Истинско ли е?

Ани Йорданова: Истинско е. Това е доста интересен аксесоар, примерно за мобилен телефон. Нещо различно от обичайното. Свикнали сме да гледаме цветята в саксии. В един момент се оказва, че те могат да се гледат в малки стъкленички. Много оригинално и същевременно лесно за поддържане цвете. Полива се, расте, и когато изпълни контейнерчето може да се засади след това в саксия. Как да се грижите за pet tree може да прочетете на адрес www.pettree.bg (бел. автора). Това е един прекрасен подарък за всяка дама.

Светлана Крумова: Вие сте първият търговец, който предлага това „малко очарование” на обособения в Шумен цветен пазар. Какво Ви кара да внасяте новости в търговията с цветя?

Ани Йорданова: Истината е, че както всички, така и ние сме в криза и трябва да търсим нещо ново и различно. Факт е, че шуменци проявяват интерес към продукта. От дистрибуторите на pet tree разбрах, че в техния интернет портал има много индивидуални поръчки от нашия град. Е, аз предлагам на клиентите по-изгоден вариант. Поръчката по Интернет е 9.00 лв., като в това чусло не влиза цената за доставка. А аз го продавам за 8.50 лв.

Светлана Крумова: Въвеждайки този продукт, означава ли, че в кризата се търсят различни начини за печалба?

Ани Йорданова: Кризата разчупва съзнанието. Тя ме стимулира да търся различни иновации в търговията с цветя. Противно на всички постоянно носещи се слухове, че цветята са скъпи, с такива цени в близките 10 години не са били. Ние работим на минимален процент печалба. Толкова, колкото е процентът печалба от хляба. При тези условия ние не можем да избием разходите и брака. Често клиентите коментират, че цветето струва 2.00 лв., а букетът 5.00 лв. Това е защото поддържаме изкуствено малкия процент на печалба на рязан цвят. Да се върнем произволно 3 години назад – през 2006-та цената на един карамфил беше 0.50 лв, а сега е 0.30 лв. Хризантемата струваше 2.50 лв, сега я продаваме за 1.50 лв. Всъщност поддържането на ниския процент печалба на рязан цвят е нож с две остриета. Нямаме избор и ние плащаме данъци, осигуровки.

Светлана Крумова: И все пак клиентите мислят, че цветята, които продавате са скъпи.

Ани Йорданова: Да, обаче докато цветето влезе във вазата на цветния пазар минават минимум 2 години на обгрижване и любов. А това е свързано с пари.

Светлана Крумова: В какво точно се изразява кризата във вашия бранш?

Ани Йорданова: Хората спряха да купуват. Спрямо минали години търсенето е намаляло. Клиентите гледат да минат тънко. Ако може на празник да минат и без цвете, е много добре. Особено дразнещ е еснафският манталитет на хората от малкия град – хвърлят се на най-големия букет, но ако може да е без пари. Понякога виждат, че купуват боклук, но го правят, за да отбият номера. Другото неприятно нещо в ежедневието ни е, че клиентите калкулират букетите. Искат труда, майсторлъка и материалите да са без пари. Това би могло да стане единствено ако процентът печалба на рязан цвят е двоен. Но тогава ще стане още по-страшно.

Светлана Крумова: Виждате ли светлина в тунела във вашия сектор?

Ани Йорданова: Светлината ще се види едва тогава, когато всички излязат от кризата. Не можем да си позволим да работим с нормална печалба, защото кризата в момента се задълбочава. Ако вдигнем процент печалба на рязан цвят отиваме в редиците на безработните.

Светлана Крумова: А клиентите интересуват ли се всъщност когато купуват цветя за символиката им?
Ани Йорданова: Постоянно питат. Болезнено болни са на тема, че жълтото е омраза. Всъщност това е цветът на интелигентността. В Европа за Деня на бащата се подарява жълта роза. А ние вярваме, че този цвят означава омраза. Съществува и един парадокс. На погребение винаги се поднасят червени цветя, а този цвят символизира любов. За такъв тъжен повод най-подходящо е бялото цвете (при славяните цветът е символ на мъка, нещастие).

Светлана Крумова: Получавали ли сте странни поръчки?

Ани Йорданова: Шуменци са традиционалисти. Клиентите имат четири условия, когато избират букет: голям, хубав, евтин и много траен. Винаги, когато купуват въпросът е докога ще трае. А част от манталитета на живеещия в малкия град е, че щом цветето го има в градинката на баба, значи трябва да е без пари. Клиентът свикна с целогодишното присъствие на по принцип сезонните цветя. Често коментират цената на розата, без да знаят, че тя е откъсната в Еквадор, лети до Холандия и от там пристига в България. Няма как да е без пари.
Уж искат различно, а харесват шарени хартии и натруфени букети с много джувки, пеперудки и много панделки. Може дори да е с едно цвете вътре, но да изглежда все едно има пет. А красотата е във формата на цветето, а не в хартиите.

Светлана Крумова: Има ли изобщо цветя българско производство на нашия пазар?

Ани Йорданова: Цветята са изцяло внос, основно от Турция, Еквадор и Холандия. Има български производители, на които им свалям шапка. С много упорит труд изкарват някакви количества на пазара, говоря за рязан цвят. Доколкото ми е известно няма европейски субсидии за производство на такива цветя. В тези тежки условия е много трудно да организираш сам производство на цветя. То не се учи по учебник, а е изцяло на база опит.

Светлана Крумова: Продавачите на цветя празнуват ли Цветница?

Ани Йорданова: Цветарите и гробарите са като светофарите, почиват след 22:00 часа (смее се). Истината е, че ние нито имаме почивен ден, нито имаме празник. Понякога това е една съсипваща професия, която те кара да не забелязваш колко са красиви цветята. Все пак Цветница е един от най-хубавите български празници. Повечето хора ходят на църква, поднасят цвете и се радват на настъпилата пролет.

За fortisimo.eu – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Цветница в кризата!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414