Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Юруш на Юзеирови!

Е-мейл Печат ПДФ

Втора седмица без особено желание разговарям с различни познати за така наречения опит на някакви братя Юзеирови да учредят нова партия с предизвикателната абривиатура ОТОМАН.

Преподаватели в специалност по масови комуникации обясняваха, че това си е чиста проба медиен балон. Работещи в таксиметровия транспорт предупреждаваха, че усещат покачването на етническото напрежение в Шумен – където на разпети петък щяло да се случва пръкването на новата партия. Кметът на града напомпа рейтинг като обяви, че няма да даде разрешение за извършването на публично мероприятие, но стана ясно, че и никой не го е поискал. Накрая кметът наистина отказа едно разрешение, но на българска патриотична организация, която се канеше да протестира срещу учредяването на ОТОМАН. Местните от АТАКА и ВМРО намериха повод да се видят по телевизията. Даже НДСВ пусна позиция до медиите. Нищо, че малко я отразиха.

Всички се подчинихме на командата: „Юруш на Юзеирови!“

Колкото и да не ми се занимаваше с темата аз отразих протестната декларация на АТАКА и защитавах в професионален разговор кореспондентите на НОВА ТВ, които дори организираха живо включване в централните новини седмица преди случката. Звъннах и на колегите веднага щом видях момчетиите със знамената на ВМРО и АТАКА да се събират.

Всички се подчинихме на командата: „Юруш на Юзеирови!“

Всички според правилата на съвременната българска публичност. Всеки със своите си резерви и оправдания. Всеки според своите разбирания за професионална етика и обществена ангажираност. Леко гузни, че участваме в някаква чужда игра (поради силата на служебните си задължения и с ясното желание бързо да забравим за случая). Не се получи. Предаде ни един от нашите. Премиерът Бойко Борисов, с който всеки ден сме заедно на сцената пред българската публика.

Нямало да ги има Юзеирови, ако не били медиите. Така е де, но що ни издаваш сега? Нали знаеш, че точно тези правила на не особено читавата ни публична среда помпаха и твоя образ. Хайде да не се портим едни други. Ние как пуснахме инфото за конкурса за есе по повод 3 март на местната структура на ГЕРБ. Днес даже публикуваме и информация за предстоящия конкурс за есе на НДСВ. Ако вземем да се преценяваме сега няма да те чакаме с часове за поредната ти среща със симпатизанти, знаейки че това, което ще ни кажеш – вече е казано в сутрешния блок.

И накрая. Интернет вече дава възможност на редакциите да бъдат по-свободни в избора си на теми и да не се ограничават от недостига на място или ефир. Така, че медиите могат все по-успешно да изпълняват функцията си да предоставят информация без да я филтрират, а публиката да прави своя редакторски прочит.

Убеден съм обаче, че това няма да ни спаси от изпълнението на команди подобни на последната: „Юруш на Юзеирови!“

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: bnews.bg)

* Юруш (от турски език) – напред

 

3 коментара

 1. Тея пък кога се пръкнаха и кой въобще им даде поле за изява?!
 2. Тея пък кога се пръкнаха и кой въобще им даде поле за изява?!
 3. Аз съм за толерантност! Ама взаимна!!! Т.е. като издигнат паметник на генерал Вазов в Одрин, пък може и да не е на центъра на града...

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Юруш на Юзеирови!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414