Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Брускети „Марети“ станаха вносни

Е-мейл Печат ПДФ

Българските производители на популярните като брускети „Марети“, препечени хлебни хапки с различни аромати, откриха нова вратичка в родното законодателство с помощта на Комисията за защита на конкуренцията.

След проведеното административно наказателно производство КЗК обяви, че „Итал фууд индъстри“ с два телевизионни рекламни клипа – успешно са заблудили потребителите, че брускетите „Марети“ се произвеждат в Италия. Казано на шега, срещу глобата от 213 000 лв. българските производители на брускети получиха признанието на български държавен орган, че продукцията им е вносна (очевидно в смисъл на качествена). Така заобиколиха тежката и дълга процедура за запазване на произход от Закона за марките и географските означения.

Дотук с шегите обаче, защото това решение на КЗК огласено вчера е прецедент, който ще ни кара да гледаме по друг начин на и без това не особено ясните правила за реклама в българското законодателство. Решението на КЗК доказва за пореден път и липсата на цялостна законодателна политика затова кое е недопустимо и кое е поносимо в областта на рекламата според българската държава. Без да теоретизирам излишно искам да подчертая, че въпросите със „заблуждаващата“ и „сравнителната“ реклама имат различни законодателни решения дори в страните от Европейския съюз.

Примерно в част от тях рекламирането на стоки и услуги чрез сравнение с вече наложени такива се поощрява (като добра търговска практика), а в други страни положението е на обратния полюс. Що се отнася до заблуждаващата реклама обаче, можем да подчертаем, че винаги става дума за създаването на измамни представи у потребителя относно състава, качествата, безопасността и географския произход на рекламирания продукт. В този смисъл и някогашната регламентация в Закона за защита на потребителите беше конкретна и даваше по-малки възможности за днешното разширително тълкуване на нормата. Решението на КЗК по отношение на брускети „Марети“ е основано на нарушения на чл.32 и още по-точно на чл.33 от Закона за защита на конкуренцията, който гласи: „Забранява се предлагането или рекламата на стоки или услуги с външен вид, опаковка, маркировка, наименование или други белези, които заблуждават или могат да доведат до заблуждение относно произхода, производителя, продавача, начина и мястото на производство, източника и начина на придобиването или на използването, количеството, качеството, естеството, потребителските свойства и други съществени характеристики на стоката или услугата.“

Тълкуванието на комисията е простичко. Младото момче от телевизионния клип Луиджи, който избира домати на пазара в малка градска уличка очевидно е единственият производител на брускети „Марети“, който пред очите ни попива тайните от своя баща. Понеже момчето се казва Луиджи, а музиката и духът в клипа напомнят силно за Италия, откъдето впрочем тръгва традицията за тези препечени хлебчета, за комисията всичко е ясно. Лъжат ни, че това е Италия.

Възхитено и доста революционно!

Произхода на всеки продукт задължително се съдържа на опаковката според изискванията на закона, но от вчера насам за него можете да се преборите и с един два телевизионни клипа. Дали да не изляза на пазара с домашното шампанско облечен като Луи XIV под звуците на мелодичен шансон. Ще викна и комисията та да удостовери произхода на напитката.

Прави ли рекламата произхода? Толкова ли силна е способността й да въвежда в заблуждение напук всичката администрация и сложни режими за запазване на марки и географски означения? Възможно ли е членовете на КЗК да вярват, че всичките брускети „Марети“ на пазара са произведени в малката пекарница от телевизионния клип? Все пак нали производителя се казва „Итал фууд индъстри“. Дребнички ми изглеждат индустриалните предприятия в Италия.

Възхитително и доста революционно! За минути се сетихме за десетки български марки и продукти, които използват звукова или картинна асоциации за далечни или близки, но задължително бленувани светове.

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: Итал фууд индъстри)

P.S. Убедени че, КЗК може да защити в най-пълна степен обществения интерес очакваме да разберем как точно ще окачестви произхода на компанията, сключила сделка с VIVACOM – за продажбата на НУРТС. Според нас конкуренцията в българските електронни медии е силно застрашена от възможността собственици на вестници, телевизии и радиостанции да придобият контрол над наземното разпространение и ефира.

 

1 коментара

 1. В последно време растящ брой комисии, агенции, бюра, асоциации, управления и т. н. демонстрират удивителен трудов подем, га че ли в устрем да изпълняват петилетка предсрочно. Ставаме пасивни свидетели на усилен труд, все по-често самосезиране, алармиране и институционална инициативност, присъща на някой… яко уплашен. Някой стресиран и направо депресиран от няколкото „показни” акции на Б. Б. и „суровата му” справедливост. Правителството иска да вижда, че се работи и че има резултати, без значение дали те са значими на практика. Чудно защо КЗК се нахвърли на сухия хляб, а не, например, да вземе и разгледа медийния монопол в страната. Регламента за цифровизация, който ще направи мултиплексите в страната еднолични дружества… Окрупняването на пазара, изкупуването на медиагрупи на кило... Ясно е защо! Защото хлябът се изпича по-бързо и се размирисва много по-лесно. А да ровиш в укази, устави, закони И ИНТЕРЕСИ е много по-сложно, опасно и бавно. У нас се искат бързи, а не големи резултати…

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Брускети „Марети“ станаха вносни

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414