ФортисимоСлънчеви деца

Е-мейл Печат ПДФ

Слънчевите лъчи погалиха земята и пролетта разцъфна. Децата ни като цъфналите джанки украсяват градинките. Със слънцето дойде и време да предпазваме детската и бебешка кожа от атмосферните влияния.

Когато брули вятър детските бузки изпръхват и след къпането се изсушават много. Затова още навън трябва да ги намажем с подхранващ крем (с невен или лайка), а след банята може само да се омазнят достатъчно. За слънчевите лъчи – на първо място да не забравяме шапка, слънцето още грее ниско и изгаря без да усетим, а на второ място – слънцезащитен крем с минимум фактор 30 от козметика, която влияе добре на кожата на детенцето ни.

Не винаги скъпия вариант е най-добро решение. Често отвара на натурална основа от билки е най-добре и природо съобразно.  До сега в опита си като майка разбрах, че колкото по-малко преработка и съставки има една рецепта – за храна и всичко, което попада върху детето, визирам мазилата и препаратите, толкова по-добре се приема от организма.

Пролетта съживи и гадинките! От кърлежи и бълхи вече има опасност по всички открити пространства – време е да пуснете в чантата за всекидневна разходка или почивка мазило или спрей против тези вредители (чаевеца например много бързо успокоява всички пъпки и кожни раздразнения, а също помага да отпуши малкото носле, ако през деня се е разсополевило мъничето ви).

Има една дума с „А”, която никой не иска да чува. Ще я прошепна (аЛерГия).

Кога зашумят буките, кога зацъфтят липите и тополите, кога всичко се разлисти… алергиите се обаждат, затова ограничете алергените от изкуствени аромати (омекотители, ароматизатори, прах за пране, детски дезодоранти и всяка химия, която мирише хубаво). Ако в стаята, където спи малкото, има пролетни цветя вечер задължително се изнасят – дразнят носа със силната миризма. Обонянието ни е затъпено от твърде многото аромати, които преминават през него.

Е-е-е-е, спомняте ли си, когато обикаляхме поляните да ядем белите цветове на овчарските торбички, плетяхме венчета от глухарчета, търсехме четирилистни детелини и изсмуквахме сладкото от венче листчетата на великденчетата (едно лилаво цвете, което в момента е цъфнало по всички полянки)?

Така както си спомняте, така и не искате да си представите, че сега децата ви ще го правят, защото по презумпция всичко навън е мръсно! Дали лишаваме децата си от романтиката на пролетта?

Да береш цветя, да се търкаляш по тревата, да сдъвчеш всичко зелено и жълто, което погледа ти различава като различно растение, на което още не познаваш вкуса, плюс малко кал и малко пръст, малко и под ноктите – древна българска рецепта за игра навън. И тука под липите стари неведнъж играх – липите са още пред прозореца ми, но другарите ми ги няма. А за децата ни, не се знае за някои дали ще има липи (добре че по центъра на Шумен още ги има). Да им дадем възможност да помиришат сами пролетта – на тези слънчеви деца.

За fortisimo.eu – Деси Кръстева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Слънчеви деца

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414