Фортисимо – това е лично!Искам да се чувствам добре в собствената си страна

Е-мейл Печат ПДФ

Румяна Коцева е родена в Петрич. Баща й Златко Коцев е виолист от Царския симфоничен оркестър и създател на Македонския държавен фолклорен ансамбъл (прототип на ансамбъл „Пирин").

Румяна свири на пиано от дете и пее в самодейни ученически и студентски хорове. Завършила е „Културна политика и естетика” и „Музикознание” в Лайпцигския университет. Получава „престижна служба” в международния отдел на Комитета за изкуство и култура, но не устоява на изкушението да пее. Първите си записи осъществява с вокалната група на Юри Ступел „Детелини”, а като солистка дебютира в оркестъра на Христо Божилов през 1979. Работила е години наред в скандинавските страни. Работила е с Румен Бояджиев („Водопад”, „Кой си ти”), Мария Ганева („Непознат”, „Слънчев кораб”, „Песен от сълза”, „Дилема”) и с брат си Чавдар Коцев. Последният й албум на име „Мистично” вече е факт.

Нели Русева: С какво се занимавате в момента?

Румяна Коцева: Работя върху нови песни. Имам няколко проекта, които движа едновременно и не знам кой ще стане най-напред. Два от тях са за нови албуми, а третият е за шоу-програма в чужбина. През последните години се занимавах доста активно и с вокална педагогика.

Нели Русева: Била сте дълги години в чужбина, какво ви донесе работата там, на какво ви научи?

Румяна Коцева: Винаги съм била в чужбина не за години, а само за месеци по изпълнение на договори, и съм се връщала тук. В чужбина се научаваме на точност и дисциплина, които тук ни липсват. Работата там ми донесе много опит, рутина, обогати чуждия ми репертоар до няколкостотин песни, заведе ме на прекрасни екзотични места.

Нели Русева: В чужбина имала ли сте срещи на сцената със световно известни музиканти?

Румяна Коцева: Да, най-известните от които – групата „Бони М”. Те се качиха при нас на сцената да пеем заедно. Боби Фарел е много мил и интересен човек.

Нели Русева: Коя от вашите песни най-много обичат и искат почитателите ви?

Румяна Коцева: По различно време хората са ми искали различни песни. В началото „Водопад”, „Непознат”, „Попътно настроение”, после „Милиони мигове”, „Приземи се”, „Как ли не”, а след това „Болка и любов”, „Песен от сълза”, „За мирен свят”...

Нели Русева: А тази, която Вие най-много си обичате?

Румяна Коцева: Сякаш си останаха „Водопад” и „Непознат”. Направих ремикс на „Непознат”, като от балада я превърнах в бърза дискотечна песен. Но „Водопад” е била още при създаването си толкова напред във времето, че и до днес звучи актуално и просто не се нуждае от ремикс.

Нели Русева: Последният ви албум се казва „Мистично”, как избрахте името?

Румяна Коцева: Това беше албум с не издавани песни, създадени през годините по някакъв повод, но останали извън досегашните ми албуми. Единствената нова песен се казваше „Мистично”, затова тя озаглави и албума.
Нели Русева: От кого сте се учила през годините?

Румяна Коцева: В началото – от най-големите световни певици – Барбара Стрейзънд, Елла Фицджералд и още много други, като пеех техни песни и ги имитирах. Обаче след няколко години взех уроци по пеене при различни преподаватели, повечето оперни педагози, и това се оказа много полезно. Всеки певец, дори най-големият самороден талант, е добре да се запознае със законите на дишането, на звукоизвличането и още много неща, които облекчават пеенето и удължават издръжливостта на гласа. Това беше моето основание да се задълбоча във вокалната педагогика и да започна да преподавам на млади певци.

Нели Русева: Имате ли проекти да работите с други български музиканти, да правите дуетни песни?

Румяна Коцева: Пяла съм дуети с няколко колеги. И с удоволствие бих пяла с тях отново: Васил Петров, Деян Неделчев, Искрен Пецов.

Нели Русева: С кой колега бихте работила отново и отново?

Румяна Коцева: С Румен Бояджиев. На него имам безрезервно доверие.

Нели Русева: Имате дъщеря, тя с какво се занимава, ще ви последва ли професионално?

Румяна Коцева: Дъщеря ми завърши музикалното училище с пиано, сега е студентка в музикалната академия. Тя също пее. Но какво точно ще реши да прави след това – бъдещето ще покаже.

Нели Русева: Как виждате българската популярна музика в момента?

Румяна Коцева: Ох! Много сложен въпрос. От 20 години насам ситуацията не е нормална. Много от талантливите творци и изпълнители бяха игнорирани, отхвърлени, забравени, докарани до границата на оцеляване. По този начин се прекъсна нормалния път на наследяване на уменията и доразвиване от следващите поколения. Много от днешните млади изпълнители мислят, че от тях започва животът. И започват от нулата, вместо да надграждат върху постигнатото. В чужбина гледам на една и съща сцена изпълнители от всички поколения, с уважение към постигнатото от всеки един, когато и да било. Там понятието „възраст” изобщо не влиза в критериите за оценка. Важно е какво можеш. А тук години наред истинските стойности се обезценяват и подменят с псевдо качества. Единствено в България съм чувала по телевизията изказвания на млади некадърници-еднодневки: „мухълите да си ходят”. Разбира се, и днес има много таланти, каквито у нас винаги е имало, но повечето се лутат в своите търсения.

Нели Русева: Колекционер сте на ключодържатели. Защо точно ключодържатели?

Румяна Коцева: Най-напред събирах менюта от заведения. Имам много интересна колекция. От няколко години насам събирам ключодържатели. Музиката ме заведе на много красиви места по света. Исках от всяко място да имам някакъв малък спомен. Нещо, което може да се купи само оттам. Има избор от най-различни сувенири: чаши, кукли, напръстници и какво ли не. Ключодържателите са малки и много разнообразни. Аз си избирам такива, на които да пише името на града и ако може – да има изображение на най-забележителното нещо от съответното място. Обичам да ги разглеждам и да си спомням.

Нели Русева: Доволна ли сте от пътя си досега?

Румяна Коцева: Доволна съм до някъде, но като цяло не съм удовлетворена. Доволна съм, че се занимавам с това, което обичам най-много – да пея, да съм на сцената. Но не съм удовлетворена от популяризирането на моя труд. Допуснах грешка, като подцених ролята на видеото. Имам прекрасни песни, но нямам видео-клипове към тях, и те не стигнаха до широката публика.

Нели Русева: Какво Ви разочарова най-много сега в България?

Румяна Коцева: Почти всичко. Управниците, които оставиха българската култура да загине. Добре, че тя се оказа жилава и ще оцелее въпреки тях, макар и болна и осакатена.

Нели Русева: Пожелайте си нещо за финал....

Румяна Коцева: Искам да работя, да се реализирам и да се чувствам добре в собствената си страна. За момента това е невъзможно. Затова все още пътувам в чужбина.

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

Лично във Фейсбук


Още от Това е лично

Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Още от Интервю

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Интервю БГ Музика Искам да се чувствам добре в собствената си страна

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414