Основни стъпки при стартиране на вашия бизнес

Започнете с иновативна идея, която може да се превърне в продукт или услуга.

Всеки има идеи, но за да се превърне една идея в успешен бизнес, трябва да се вложи малко повече мисъл в нея. И така, първата стъпка в стартирането на бизнес е да изберете нещо, което ви вълнува или ви интересува – в края на краищата ви предстои да прекарате МНОГО време с него. Ако започвате нещо само защото изглежда като гореща тенденция, ще имате ли ангажимента да го изпълните през следващите няколко години?

Оттам попитайте и проучете кой е вашият потенциален пазар и дали хората изобщо ще се интересуват от вашите продукти или услуги. Какви нужди обслужвате или какви решения на проблеми можете да дадете? Успявате ли да направите предложението си различно, за да запълните неизследвана ниша, виждате ли възможност за разширяване или подобряване на съществуваща услуга/продукт? Или сте внедрили идея, която може да наруши пазара – или дори да създаде нов?

Консултирайте се със съветник и ментори

Не преоткривайте колелото – без значение колко нова е вашата бизнес идея или колко уникален е вашият подход, там има други опитни предприемачи, с които можете да се консултирате за съвет и препоръки. Може би не сте сигурни как да посочите ефективно целевия си пазар (стъпка 3) или се нуждаете от насоки за съставянето на бизнес план (стъпка 4). Без значение къде се намирате в процеса на стартиране на вашия бизнес, ментор, на когото имате доверие, може да предостави полезна обратна връзка, да ви насочи към полезни ресурси и да работи чрез нови стратегии и идеи.

Менторите също са отлични ресурси за разширяване на вашата бизнес мрежа

Те може да са в състояние да ви свържат с други предприемачи, които търсят хора, с които да си партнират, или да предложат директен достъп до важни хора, които могат да осигурят подкрепа и финансиране, като инвеститори, представители на местната власт или търговска камара. Потърсете наставници чрез организации с нестопанска цел или се свържете директно в програми за напреднали, фокусирани върху предприемачи.

Проучете и оценете пазара

Имате известна подкрепа и имате груба представа какво искате да правите с бизнеса си, сега е време да изясните за кого го правите. Първоначалният ви инстинкт може да е да хвърлите възможно най-широка мрежа – „всеки е потенциален клиент!“ Въпреки това, „всеки“ ще има много конкуриращи се нужди и предпочитания, някои от които директно си противоречат. Ще бъде много по-лесно да определите пазарен сегмент, който първоначално ще обслужвате, с възможност за мащабиране към други пазари по-късно.

След като определите кои са вашите целеви клиенти, ще трябва да направите някои допълнителни пазарни проучвания:

Определете типа аутрич, който трябва да направите. Ако възнамерявате да пробиете на съществуващ пазар, тогава ще трябва да проучите пейзажа, за да сте сигурни, че не е пренаситен. Най-голямата ви грижа ще бъде как ще се откроите. Ако правите иновации в нещо, което е ново и не прилича на който и да е съществуващ продукт или услуга, тогава вашата грижа е как хората изобщо ще разберат, че съществувате – и дали изобщо ще се интересуват?

Определете дали времето е подходящо.

 Ако пазарът е залят от имитатори и копия, тогава закъснявате ли да си създадете собствена ниша? Или по-лошо, има ли риск това да е мимолетна мода? В края на краищата никой не се интересува от закупуване на нетбуци през 2021 г. Като алтернатива, може ли тази идея да е малко рано и сегашната икономика все още да не е съвсем „правилна“ за този бизнес? Например – идеята за Airbnb като начин за правене на пари вероятно нямаше да бъде толкова привлекателна, ако не беше Голямата рецесия от 2008 г.

Идентифицирайте най-близките си конкуренти. Ако има други компании, които са подобни както в предлагането на продукти, така и в местоположението, тогава трябва да установите как вашият бизнес ще се сравнява:

Какво правят добре, което искате да подражавате?

В кои области ще ги надминете?

Как ще се разграничите?

Научете повече за вашите клиенти. Най-добрият начин за провеждане на пазарно проучване е да положите усилия да говорите директно с бъдещата си клиентска база. Независимо дали става дума за онлайн проучвания, фокус групи или директни интервюта, най-добрият начин да разберете дали има интерес към вашия продукт е да научите техните съществуващи модели на покупка, да определите какви възможни нужди задоволявате и какви болкови точки или проблеми имате решаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *